16-årig flicka blev ihjälkörd

15-årig förare hade lånat bilen - körde från en fest

FLICKAN DOG AV SKADORNA Den 16-åriga flickan dog av sina svåra skador. Den 15-årige föraren misstänks ha varit berusad när han körde av vägen med den lånade bilen.
NYHETER

Ytterligare två unga människor omkom i går i påsktrafiken.

I en olycka var föraren 15 år och hade lånat bilen vid en fest.

-Å vad dum jag är, skrek han när han kravlade ur bilvraket där en 16-årig flicka satt döende kvar.

Foto: MIKAEL FRITZON
DÖDSFÄLLA Pia Hedberg och Åke Fagerholm hörde kraschen. "Vägverket måste sänka hastigheten på den här sträckan. Vi är livrädda varje gång våra barn måste korsa vägen när de kommer med skolbussen", säger Pia Hedberg.

Helgtrafiken skördade i går natt två nya dödsoffer.

En 16-årig flicka dödades när hon och en 15-årig pojke körde av länsväg 127 vid Tälläng mellan Vetlanda och Kvillsfors. Enligt räddningstjänsten hade paret lånat bilen vid en fest.

-Tydligen hade de olovandes tagit nycklarna, säger Magnus Persson, insatschef på räddningstjänsten i Sävsjö.

Skrikande bromsar

Pia Hedberg och Åke Fagerholm bor nära olycksplatsen.

-Jag var ute och rastade hundarna när jag hörde skrikande bromsar. Sedan kom världens brak. Jag trodde att det var en långtradare som kört in i skogen, säger Pia Hedberg.

Tillsammans med grannarna Leif och Maria Carlson skyndade de sig till olycksplatsen. Där såg de den 15-årige föraren kravla ut genom bilens baklucka.

-Han blödde från ett jack i pannan. Han var chockad och skrek "Å vad dum jag är. Snälla, hjälp mina vänner", säger Leif Carlson.

Bilen låg fastkilad upp och ner. Räddningstjänsten var tvungen att fälla flera träd innan de kunde ta sig fram till vraket.

-Vi försökte se in i bilen om det fanns någon där. Men vi såg inget. Den 15-årige pojken sa först att det var tre personer i bilen, sedan ändrade han sig flera gånger, säger Åke Fagerholm.

Räddningstjänsten hittade flickan i bilen. Hon var då vid liv, men slutade strax att andas och dödförklarades efter ankomsten till Höglandssjukhuset i Eksjö.

Vägen en dödsfälla

De boende i Tälläng vädjar nu till polisen och Vägverket att installera fartkameror på vägsträckan.

-Sedan de breddade vägen kör var och varannan i 180 kilometer i timmen. Våra barn måste korsa vägen när de kommer hem med skolbussen. Det är en dödsfälla, säger Pia Hedberg.

Polisen misstänker att 15-åringen var berusad.

Likadant är det med gårdagens andra dödsolycka, där en 23-årig man dog i Skäggsta utanför Timrå. Med i bilen var även en 16-årig pojke som fått allvarliga skador.

Polisen varnar

-De hade kört en lång sträcka halvvägs utanför vägen innan de brakade rakt in i ett träd. Båda saknade bälte och slungades ut ur bilen, säger Anders Bonér vid räddningstjänsten i Sundsvall-Timrå.

Polisen varnar nu för fler olyckor i dag när hundratusentals påskfirare återvänder hem.

Så kör du säkrare - 12 tips

Hittills har nio omkommit i påsktrafiken

Olle Castelius

ARTIKELN HANDLAR OM