Nu hårdnar matchen

Aftonbladet/Sifo: Förtroendet för Reinfeldt rasar, Persson på offensiven

NYHETER

Förtroendet för moderatledaren Fredrik Reinfeldt sjunker rejält. Men fortfarande ligger han långt före titelinnehavaren Göran Persson, enligt Aftonbladet/Sifo.

Om bara fem månader avgör svenska folket om statsminister Göran Persson får sitta kvar vid makten. Eller om utmanaren Fredrik Reinfeldt (m) tar över.

Förtroendet för de stora riksdagspartiernas ledare är en, men långtifrån den enda, av de faktorer som avgör var väljaren lägger sin röst.

I förtroende-matchen mellan Reinfeldt och Persson leder moderatledaren för tredje mätningen i rad. Ända sedan förra våren har fler väljare haft högre förtroende för honom än för Göran Persson.

Men nu sjunker förtroendet för moderatledaren rejält. Fortfarande skiljer det dock tio procentenheter mellan konkurrenterna om posten som statsminister, till Fredrik Reinfeldts fördel.

Foto: URBAN ANDERSSON och pernilla wahlman
statsministermatchen Göran Persson har bollen, och väljarnas förtroende för honom är stabilt. Fredrik Reinfeldt är den som väljarna litar mest på, men förtroendet för honom har rasat sedan den senaste mätningen. MONTAGE: Bilden är manipulerad.

Fredrik Reinfeldt (m) 43 procent -5

Den borgerliga fasaden har fått sprickor. Centern har gjort upp med regeringen om energin, folkpartiet om buggning. Moderaterna har hoppat på kristdemokraterna om fastighetsskatten.

Det kan vara förklaringen till det sjunkande förtroendet för den borgerliga alliansens statsministerkandidat.

Han är dock inte den ende som drabbats av det - alla partiledare utom Göran Persson tappar.

Reinfeldt kan även glädjas åt att bara var tionde väljare helt saknar förtroende för honom. Det gör honom till klassens ljus. Reinfeldt är också den som får bäst siffror bland de egna väljarna.

Men moderatledaren är männens politiker. Bland ungdomar och kvinnor är siffrorna betydligt svagare.

Göran Persson (s) 33 procent +1

Statsministern har klarat sig oanfrätt genom vårens skandaler. Varken KU:s hårda kritik, Laila Freivalds avgång, SSU-basens härjningar på krogen eller Arbetsmiljöverkets anmärkningar på bygget av drömhuset i Sörmland har påverkat förtroendet för Persson. I alla fall inte bland väljare i allmänhet.

Bland s-röstarna sjunker däremot förtroendet för Persson med åtta procentenheter till 61 procent, en statistiskt säkerställd nergång.

Perssons starkaste stöd finns faktiskt bland de yngsta väljarna. Där har 40 procent stort eller mycket stort förtroende för honom.

Maud Olofsson (c) 25 procent -6

Centerledaren har varit mycket synlig i debatten under våren. Det har inte gett några pluspoäng. Tvärtom sjunker förtroendet kraftigt. I förra mätningen, i december, stod hon högt i kurs både hos ungdomar och bland de kvinnliga väljarna. Det stödet är nu helt borta. I dag är männen Olofssons främsta stödtrupp.

Nedgången för Olofsson är statistiskt säkerställd.

Lars Leijonborg (fp)28 procent -2

Folkpartiledaren förefaller satsa på valspurten. I alla händelser har han inte direkt armbågat sig fram till tv-kamerorna på sistone.

Det kan vara förklaringen till stiltjen i mätningen. Nästan ingenting har hänt sedan december.

Maria Wetterstrand& Peter Eriksson (mp) 20 procent -4

Miljöpartiets språkrör kan se tillbaka på en framgångsrik tid för sitt parti. De har i förhandlingarna med regeringen fått igenom mycket, bland annat höjd skatt på el.

Men väljarna är inte så imponerade. Nergången i förtroendet för språkrören är statistiskt säker. Det är främst kvinnorna som tittat bort. Medan språkrören fortfarande har höga siffror bland de yngsta väljarna.

Göran Hägglund (kd) 17 procent -3

Hägglund och kristdemokraterna är något av alliansens akilleshäl.

Låga siffror i opinionsmätningarna och lågt förtroende för partiledaren-utom bland de egna väljarna.

Partiledaren från småländska Bankeryd får hoppas att ökad exponering under valrörelsen gör susen för honom.

Lars Ohly (v) 10 procent -3

Förhållandet mellan svenska folket och vänsterledaren är mycket svalt. Förtroendet för Gudrun Schyman låg över 40 procent, Ohlys siffror är betydligt lägre.

Bara bland de unga är förtroendet för vänsterledaren något högre.

Lena Mellin