Allians för splittring

Sverige är inte Frankrike Svenskarna gör inga upplopp utan smågnabbas mest. Ungefär som den borgerliga alliansen.
NYHETER

Skulle någon ha kommit på tanken att äta sniglar, om inte fransmännen hade börjat? Antagligen inte. För det är något med fransmän som alltid gör de trendigare delarna av vårt samhälle svaga i knäna, åtminstone sedan Gustav III. Allt fransmännen gör måste de själva göra. Är det inte mat är det mode. Är det inte mode är det teater. Är det inte teater är det sex. Är det inte sex är det upplopp.

Därför har tidningarna de senaste veckorna varit fulla av tårögt upphetsade artiklar om kravallerna i Frankrike. Och givetvis finns det självutnämnda kulturattachéer som inte nöjer sig med beundrande beskrivningar, de bara måste försöka importera det senaste Parismodet till Sverige. Här ska det bli uppror till försvar för arbetsmarknadslagarna! Men, men...

Ni vet hur det är. Ungefär som med utefikandet och café au lait. Man kan ståndaktigt sitta och huttra under en filt i Skövde med ett jätteglas Gevalia och mellanmjölk, men det blir inte riktigt Paris ändå. Och vad blir det av de importerade upploppen? Massor i rörelse? Tårgas och vattenkanoner? En skakad statschef?

Barrikader och brandbomber?

Det blir 4–5 tonåringar i moderiktiga Palestinasjalar som klottrar ”LAS” och spräcker ett par fönster i några av centerpartiets kommunala lokaler.

Sverige förblir Sverige, ma chère.

Det här är inte landet av storvulna, explosiva konflikter. Det här är landet av sammanbitet, långdraget, utmattande smågnat. Som i den borgerliga alliansen.

När allt började trodde ingen att den borgerliga splittringen var något större problem längre. Sedan dess har moderaterna käbblat med folkpartiet om sjukpenningen. Centern med alla andra om Laila Freivalds och om arbetsmarknadslagar. Folkpartiet med de andra om buggning och nu senast om skolan. Centern med kristdemokraterna om landsbygdspolitiken och med alla om kärnkraften. Reinfeldt har baktalat folkpartiet och moderaterna och kristdemokraterna utväxlar krypskytte om fastighetsskatten.

Och ändå är vi är bara i april.

Sverige förblir Sverige: detta muttrande föräldramöte med de knutna nävarna djupt i byxfickorna. Och även om socialdemokraterna nästan blivit kontinentala i sina skandaler, slagsmål, lyxkåkar och pamphistorier, håller allianspartierna på traditionerna. De tänker inte vänta på att upplopp eller sossar sänker dem. De gör det helst själva.

Johan Hakelius