Bombdåd i Tel Aviv

Foto: reuters
MÅNGA DÖDA OCH SKADADE Självmordsbombaren slog till nära en busstation. Flera militanta grupper tog på sig ansvaret för attacken.
NYHETER

Bombmannen detonerade laddningen nära en snabbmatsrestaurang i ett shoppingdistrikt.

Minst nio personer dödades och ett 40-tal skadades, rapporterar räddningsmanskap på plats.

Attacken kom på eftermiddagen lokal tid på annandag påsk, mitt bland helglediga Tel Aviv-bor som flanerade i det välbesökta området i södra delen av staden.

Bomben detonerades vid en restaurang som var mål för ett annat självmordsdåd den 19 januari i år, nära en busstation och bara ett stenkast från gamla centralstationen i Tel Aviv.

Israel pekar ut Hamas

Det var omedelbart efter attacken oklart vem som var ansvarig för dådet, men organisationen Islamiska Jihad på norra Västbanken har tagit på sig skulden, uppger israeliska arméradion.

- Israels ständiga räder mot motståndet begränsar oss, men vi fortsätter att skicka självmordsbombare från Västbanken till Israel, skriver Ramadan Shalla, ledare för Islamiska Jihad i ett uttalande på den terrorstämplade organisationens hemsida, skriver Haaretz nätupplaga.

Även organisationen Al-Aqsamartyrernas brigader har tagit på sig skulden, uppger nyhetsbyrån Reuters.

Israels premiärminister Ehud Olmert pekade ut Hamas som huvudansvariga för det senaste terrordådet.

- Vi vet hur man svarar på det sätt som krävs och vi kommer att fortsätta att agera med alla medel för att stoppa framtida attacker, sa Olmert.

Hamas kommenterade attacken med att dådet var självförsvar.

Bombdådet på annandagen var den första efter att Hamas formellt tagit över makten i de palestinska områdena för drygt två veckor sedan.

Uppgifterna om vem attentatsmannen var varierar. Enligt gruppen Islamiska Jihad var det en 21-årig man från en by nära Jenin på Västbanken.

Karin Henriksson, Caroline Olsson