Björnkramen

Lillnalle har lämnat idet

1 av 5 | Foto: DONALD PAULSSON
gosigt Ewa Moberg från Lycksele kommun fick äran att gulla med djurparkens nyfödda björnunge.
NYHETER

Vår - och babyboom i landets djurparker.

Svartapor, kängurur och pingviner finns bland nytillskotten, men sötast av de nyssfödda är Lycksele djurparks nya nalle.

Den lilla björnungen föddes den 26 januari. Men först nu, tre månader senare, har nallen och hans föräldrar kommit ur idet.

-Enligt sägnen går björnarna ur idet omkring dagen då Tiburtius har namnsdag, och i år sammanföll den med långfredagen, säger Ronny Stålfjäll, djurskötare på Lycksele djurpark.

Väntar på ett namn

Den nya björnen är inte döpt än. När han föddes vägde han bara några hekto. Nu väger han fem, sex kilo.

Än har nynallen långt kvar till pappa Millenniums matchvikt.

En fullvuxen björn kan väga 200 kilo.

Även Orsa Björnpark har fått tillskott i björnstammen, två små ungar såg dagens ljus i januari.

Borås djurpark har fått nya pingviner, svartapor och elandkalvar, och i Eskilstuna har Parken Zoo ökat ut djurbesättningen med både tamarinapor och kängurur.

De flesta föds senare

Men den riktiga babyboomen i landets djurparker sker senare i vår - 80 procent av födslarna sker då. Älgar, hjortar och lodjur föder till exempel sina ungar under maj och juni.

Lyckselenallen ska stanna hos sina föräldrar i djurparken åtminstone över sommaren. Sedan kanske han placeras i någon annan park. Fram till dess ammas och sköts han av sin mamma.

Pappa Millennium har ingen del i uppfostran.

-Björnpappor har bara en uppgift när det gäller ungar. Och när den är färdig bryr de sig inte mer, säger Ronny Stålfjäll.

Kajsa Sigvardsson