Gerillasoldaterna våldtog Vicki, 17

Laglösa Kongo är världens farligaste plats för kvinnor

1 av 6 | Foto: jens assur
underlivet förstördes 17-åriga Vicki Mayani våldtogs när gerillasoldater intog hennes by. Hon blev så illa skadad i underlivet att hon behövde sjukhusvård. Ett öde hon delar med tusentals kvinnor i Kivu-provinsen i Kongo-Kinshasa. Vanligaste skadan är att urinröret trasas sönder och måste sys ihop. Annars läcker urin hela tiden. 45 000 kvinnor tros behöva sjukhusvård efter våldtäkter. Hittills har 8 000 opererats på sjukhuset i Bukavu.
NYHETER

Det finns ett enkelt samband mellan krig och glömska.

Konflikter i länder långt bort och där västvärlden har minimala intressen hamnar i skugga.

Utan medieuppmärksamhet är en konflikt ”död”.

Det är svårt att hitta en plats på jorden som är av mindre intresse för västvärlden än Sudan. Jens Assur – vars bilder Aftonbladet i dag publicerar – var där för några veckor sedan. Jag var där för 15 år sedan.

Ingenting har hänt på dessa år.

Faktum är att livet i södra Sudan inte förändrats mycket de senaste tusen åren.

Här finns nästan inga vägar. Nästan ingenting att äta. Inget att köpa. Inte ens coca-cola.

20 års krig – och tystnad

Då tog vi oss in med lastbilskonvoj från Kenya med en kulsprutebestyckad pickup i täten. I dag går det att flyga. Men konflikten är lika glömd för det.

20 år av inbördeskrig har nyligen tagit slut.

20 år av i det närmaste total tystnad i omvärlden.

Tv-bolagen står inte precis i kö för att få resa hit – eller till krigshärjade Kongo. Utan gripande tv-bilder finns konflikten bara i medvetandet hos ett fåtal initierade.

Men det innebär inte att människor i Sudan eller Kongo blöder mindre, gråter mindre eller lider mindre än i något av de krig som får stor uppmärksamhet, Palestinakonflikten eller USA:s ockupation av Irak. Enda skillnaden är att de gör det utanför våra radarskärmar.

Konflikter i medieskugga har ofta en annan sak gemensamt. De har pågått länge men med låg intensitet.

De civila drabbas alltid värst

Beväpnade miliser som våldtar tre i en by ena dagen. Skjuter ihjäl sju i en annan by nästa dag. Veckor kan gå mellan våldsdåden.

Ofta är det oklart vad de stridande egentligen bråkar om. Ingen självklar uppdelning finns i onda och goda.

Enda säkra är att civilbefolkningen är de som drabbas hårdast. I första världskriget var fem procent av offren civila. I andra världskriget var det 50 procent. I dagens krig är fler än nio av tio offer civila.

Soldat har blivit ett väldigt säkert yrke jämfört med att vara bonde, särskilt om man är kvinna.

Krigar i skymundan

Just nu pågår ett 30-tal krig runtom i världen, de flesta i skymundan. Nästan inga är längre internationella konflikter. Sedan kalla kriget mellan USA och Sovjetunionen abrupt tog slut har de lokala konflikterna exploderat.

Lokala krigsherrar utan respekt eller kunskaper om krigets lagar.

Utan stormakternas inblandning är småkrigen inte längre del i ett internationellt spel. De kan hålla på i åratal utan att någon utomstående egentligen bryr sig.

Västvärldens vilja att lägga sig i konflikter har minskat drastiskt. Om inte olja eller något annat viktigt står på spel.

Hur hemska övergreppen än är vill vi inte bli inblandade. Rädslan för egna förluster är för stor.

I en annan del av Sudan, Darfur, pågår sedan några år ett folkmord. FN diskuterar men väldigt lite händer.

I stället för att ingripa glömmer vi. Ett sätt att döva samvetet.

I dagens informationstäta samhälle är inte okunskap problemet utan en mättnad på elände. Det krävs något spektakulärt för att bryta igenom likgiltighetens och glömskans vall.

3,3 miljoner döda

Hjälp krigens offer

Läs mer

Chatta

Wolfgang Hansson