– Skolan gör att vi hamnar på efterkälken

Ebba, 17, hoppas att lustfyllt lärande kan konkurrera med kinesisk disciplin

NYHETER

Dagens ungdomar, vår framtid, mina vänner? Är vi bara en drös med slöfisar? Kommer jag och min generation stå pall konkurrensen från omvärlden?

Disciplinen i den svenska skolan är nästan obefintlig jämfört med exempelvis den i den kinesiska skolan.

En god vän till mig kommer från mittens rike och vi pratar titt som tätt om vad utbildning är. Jag som en vanlig svensk tonåring anser att det finns viktigare saker och att utbildning ska vara kul och lagom krävande så att man inte tappar orken för allt.

Han däremot säger att man måste bita ihop och plugga om man ska komma någonstans.

Jag tror att den vinnande skolan är den som ger kunskaper och engagerar eleven i det som eleven själv är intresserad av. På det sättet får vi människor som trivs med det de sysslar med och vi hittar de sanna eldsjälarna.

Självklart måste vi hänga med i världsutvecklingen och det faktum att vi inom snar framtid kommer att ligga efter i utbildning och välfärd är något vi måste ta till oss och göra något åt.

Skolan och utbildningen i dag räcker inte till på framtidens världsmarknad. I dag är situationen den att eleverna, undertecknad inkluderad, gör det som de har lust med.

Är kemin jobbig eller tråkig tappar jag gnistan och tänker: Vad ska jag med den till ändå? På samma sätt sitter elever i en annan sal och tänker vad ska jag med all kunskap om gamla testamentet till?

Visst, allmänbildning är bra, men jag och den där eleven i salen bredvid behöver kanske byta plats för att vakna till. Vi behöver som jag nämnde tidigare få en skola där eleverna blir stimulerade och får mer av sina ”lustämnen”.

Vi skulle kunna göra den svenska skolan mer disciplinerad genom att ta efter Kina. På med skoluniform, minska elevernas påverkan över skolsituationen och ta bort en del av demokratin. Då får vi kanske en svag skugga av det kinesiska skolväsendet.

Men har vi smakat på lusten, det egna valet och friheten tror jag det blir svårt att spola tillbaka bandet. Vi måste alltså finna en annan väg till framtidens drömsamhälle.

Jag tror den bästa vägen dit är att lyssna på eleverna, anpassa och få fram människor som älskar sina liv. Ge oss fler tillfällen att ha lust, så ska vi se att vi rör våra slöa fötter i rätt riktning, vi kanske rent utav kan börja springa.

Ebba Wistedt , Lunarsmeknamn: nastan_perfekt