Dödsvideo kan fälla svensken

Misstänks ha planerat terrorattack

1 av 2
två är åtalade En av de misstänkta terroristerna förs ut ur domstolsbyggnaden.
NYHETER

Den 18-årige svenske terroristen har nu åtalats i Bosnien - för att ha planerat en attack med 20 kilo sprängämnen. Aftonbladet kan i dag, ord för ord, avslöja hela hans misstänkta självmordsvideo.

- Allah är stor. Här är våra bröder som förbereder sig för attack, säger en röst på bandet.

I förra veckan lämnade åklagaren i Sarajevo in en stämningsansökan mot svensken och nu har domstolen beslutat om åtal.

18-åringen hade smeknamnet Maximus när han kommunicerade med de andra misstänkta i terroristhärvan.

I samband med att svensken greps den 19 oktober förra året hittades 19,84 kilo sprängämnen, en belgisk Broving 7.62 pistol, ammunition, en timer som kan användas till en tidsinställd bomb, två svarta självmordsbälten, ljuddämpare till skjutvapen och en självmordsvideo.

Klädda i huvor

På videon framträder två män med rånarhuvor. Enligt en röstanalys som har gjorts av tekniker är en av dem Maximus - svensken.

Efter en kort inledning beskrivs dådet:

"Det här är bröderna som förbereder en attack...de här vapnen kommer användas mot dem som har skickat trupper till Irak och Afghanistan".

Även om polisutredningen inte har konkreta bevis för vilket terrormålet skulle bli, så misstänker utredarna att det handlade om USA:s ambassad och flygplatsen i Sarajevo.

Det senare målet skulle i så fall ha varit riktat mot Bos-nien, som har trupper i Irak och har planerat att sända soldater till Afghanistan.

I den misstänkta självmordsvideon med 18-åringen och den medåtalade turkiske medborgaren Cesur Abdulkadir, 20, sägs:

"De här två bröderna säljer sina liv för att fullfölja Allahs vilja att hjälpa bröder och systrar. De är muslimer. Deras tid är kommen. De är redo för attack så tro inte att vi har glömt er. Vi är här och vi planerar och vi har allting klart. Det här är ett meddelande till er."

Av åtalet framgår också att gripandet av svensken inte var helt odramatiskt.

18-åringen, som kom till Sarajevo den 27 september förra året, hade hyrt en liten lägenhet i en villa under falsk identitet.

När den bosniska polisens speciella antiterrorist-enhet slog till ville han inte släppa in dem. Han knuffade bort en polis och skrek enligt polisrapporten:

- Vad vill ni här. Vem är ni som kommer för att rota och leta i min lägenhet era avskum.

Han var beväpnad

Enligt poliserna förde svensken sedan sin hand mot fickan för att ta fram något.

När poliserna då snabbt tryckte ner honom mot golvet och höll fast honom hittade de ett skjutvapen med ljuddämpare i hans jacka.

18-åringens dna har hittat s på en av de rånarhuvor som tros ha använts på självmordsvideon. Hans fingeravtryck fanns också på de plastlådor som sprängämnena låg i.

Mannen är född i Sarajevo, men flyttade till Sverige med sin familj och blev svensk medborgare. Han har under hela uppväxten bott i Kungälv. Rättegången, som hålls inom kort i domstolen i Sarajevo, kommer att bli mycket välbevakad.

18-åringen kan om han fälls dömas till tio års fängelse. Själv nekar han till att ha planerat terrorattentat.

Richard Aschberg