Hojar du – det är vår

Årets trender - starka färger och dirtcyklar

Foto: LARS ROSENGREN
rena hjulafton På Sportex i Sickla Köpkvarter i Nacka utanför Stockholm har man laddat upp med vårens heta cyklar. Här är det Magnus Åbom, 24, som cyklar på en dirtcykel, modell Stomp som kostar 11995 kronor.
NYHETER

Dirtcykel är hett.

Och ramen ska vara färgstark.

Det är vårens starkaste trender i cykelaffären.

-Nu är det mer attityd som gäller i sadeln, säger Magnus Åbom, på Sportex.

Foto: LARS ROSENGREN
Nicole Lumare provar här det senaste cykelhjälmsmodet.

Släpp ut cykeln - det är vår. I Stockholm har trängselskatten satt extra fart på cykelhandeln och gjort pendelcyklar till en storsäljare.

Therese Wahlberg, 29, valde en bekväm och robust cykel, perfekt för resorna mellan hennes bostad i Hammarby Sjöstad och arbetet vid Nybroplan.

-Jag var inte ute efter något färgstarkt eller trendigt. Jag köpte mig en bekväm och prisvärd cykel, säger Therese.

Annars pekar mycket på att vårens cykeltrend blir dirtcyklar. De är byggda för hopp och lek och kraften har lagts på ram, hjul och framgaffel, som gör cykeln mer stryktålig.

Mycket pastell

-Dirtcyklar är en klart växande trend. Vi säljer enormt mycket just nu, säger Pontus Ericsson, säljchef på Cykloteket i Stockholm.

I vår är även färgen tillbaka. Efter ett antal svarta och silvriga år satsar nu ett antal kända märken på starka pastellfärger.

-Det ska vara mer vågade färger på cykeln, som rosa och turkos, säger Magnus Åbom.

Bättre säkerhet

För de allra yngsta cyklisterna satsas det mycket på förbättrad säkerhet. Styrstopp, så att inte styret åker in i barnets mage, roligare lås och bättre cykelhjälmar.

-Efter några olyckor där barn har fastnat med hjälmens remmar i olika lekställningar är nu knäppet tillverkat så att olyckor inte ska kunna ske igen, säger Magnus Åbom.

Så gör du cykeln vårfin

Anders Haraldsson