Bush hotar Iran med kärnvapen

”Alla alternativ finns på bordet”

NYHETER

NEW YORK

USA kan komma att angripa Iran - med kärnvapen.

Det lät George Bush antyda vid en presskonferens igår.

De permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd sammanträder sedan igår för att diskutera hur man ska hantera Irans nukleära program.

Foto: AP
Bush talade om Iran i går.

Den berömde journalisten Seymour Hersh påstod sig nyligen ha belägg för att Bush-administrationen sedan lång tid planerar ett massivt kärnvapen-angrepp på Iran.

Uppgifterna avfärdades då av presidenten som "vilda spekulationer", men när han vid en presskonferens i Washington i går fick frågor om Iran, vägrade Bush utesluta kärnvapen som ett tänkbart alternativ vid en eventuell konflikt.

Om Iran fortskrider i sina planer på att utveckla nukleär teknologi och frågan inte går att lösa på diplomatisk väg, då kan vad som helst hända, fick världen veta.

- Alla alternativ finns på bordet, sa presidenten.

Iran hävdar att man avser använda atomteknologin fredligt, men Vita huset är övertygat om att landet försöker skaffa kärnvapen.

Ett stormaktsmöte med medlemmarna i FN:s säkerhetsråd, Kina, Ryssland, USA, Frankrike, Tyskland och Storbritannien pågår sedan igår på tisdagen i Moskva. Där diskuterar man om man ska vidta några åtgärder mot Iran.

Några beslut har ännu inte fattats.

Den ryske utrikesministern kontaktade på tisdagen efter mötet Iran, rapporterar den ryska nyhetsbyrån ITAR-Tass. Han framförde krav på att man omedelbart vidtar åtgärder för att avhjälpa oron kring Irans nukleära program.

- Iran måste hörsamma kraven på att stoppa anrikningen av uran, sa han.

- Alla deltagare i säkerhetsrådet är eniga om att Iran måste ta konstruktiva och snabba beslut i enlighet med IAEA:s beslut.

Per Bjurman, Simone Söderhjelm