Svensk skulle bomba militärbas

Terrormisstänkte svensken fängslad i Sarajevo

NYHETER

Den terroristmisstänkte svensken som sitter fängslad i Sarajevo planerade ett sprängdåd mot en militärbas som EU:s styrka Eufor har i Bosnien.

Det misstänker den bosniska polisen, uppger Danmarks radio (DR).

Den 18-årige svensken sitter gripen tillsammans med en två år äldre dansk med turkiskt ursprung. De två männen ska ha hyrt tre lägenheter i Sarajevotrakten, varav i en förstaden Butmir, några hundra meter från Eufors bas i den bosniska huvudstaden Sarajevo.

Det var i Butmirlägenheten som polisen fanns 20 kilogram sprängmedel vid en husrannsakan när männen grep, säger DR.

Attentatsplanerna ska de två har utarbetat tillsammans med en bosnisk man.

Ändrat historien

Ytterligare två bosnier misstänks för att ha levererat sprängmedel och vapen inför aktionen.

Männen ska ha planerat att använda lägenheten i Butmir som utgångspunkt för en terroraktion. De andra två lägenheterna var avsedda som gömställe, tills det blivit lugn igen efter attentatet. Senare skulle de två skandinaverna återvända till Sverige och Danmark.

De två männen har under polisförhören ändrat sin historia. Nu uppger de att de inte planerat någon terrorhandling utan bara avsett att ställa till med problem för de europeiska länder som är indragna i konflikten i Afghanistan och ockupationen av Irak.

Uppgifterna om männens planer återges i ett nyhetsbrev från tankesmedjan International Relation and Security Network.

Domstolen som ska rannsaka de åtalade har nyligen godkänt åklagarens åtalspunkter men någon tid för rättegång har ännu inte bestämts.

TT