De arbetslösa har inget att fira

NYHETER

För dem som går utan jobb smäller inga champagnekorkar.

Trots att svensk ekonomi går som tåget fortsätter arbetslösheten att ligga på en mycket hög nivå.

När finansminister Pär Nuder i går presenterade sin tredje budget var det idel glada miner. Sveriges ekonomi tuffar på i full fart framåt. Tillväxten spås valåret 2006 bli hög, svenska folket får mer i plånboken än på mycket länge och statsskulden sjunker.

Men det finns en grupp som inte är inbjuden till festen. Det är de arbetslösa.

Trots en massiv satsning på att öka sysselsättningen redan i höstas och en ny omgång i gårdagens vårbudget så släpper den höga arbetslösheten inte greppet.

? I år kommer arbetslösheten i genomsnitt att vara 8,4 procent av arbetskraften eller omkring 375 000 personer.

Det är exakt samma nivå som regeringen spådde redan i september. Storsatsningen för att öka sysselsättningen minskar alltså inte kön av arbetslösa. I alla fall inte enligt regeringens egna beräkningar.

? Nästa år sjunker arbetslösheten enligt regeringen till 8 procent. Det innebär att antalet arbetslösa sjunker med omkring 20 000 personer.

Ett steg i rätt riktning, javisst. Men ett ganska blygsamt steg.

Socialdemokraterna har arbetslösheten högst upp på dagordningen. Men man har alltså inte lyckats. Mitt i dundrande högkonjunktur kommer hundratusentals människor fortfarande att gå utan eget arbete. De kan inte försörja sig själva med egna pengar.

Föga förvånande är samtliga partier rörande överens. Sysselsättningen är valets absolut viktigaste fråga.

Problemet är att ingen riktigt vet hur man löser den hårda knuten. Regeringens medicin är subventionerade jobb för att särskilt utsatta ska få in en fot på arbetsmarknaden, praktik och referenser.

De borgerliga partierna vill hellre minska arbetsgivarnas kostnader för att anställa.

Men sanningen är att ingen har hittat lösningen med stort L. Man har funnit metoder för att minska problemet. Men inte för att eliminera det.

Champagnen får alltså vänta. I alla fall för de arbetslösa.

Tidigare:

Lena Mellin