USA jagar svensk u-båt i Stilla Havet

HMS Gotland har hållit sig undan sedan i juni

NYHETER

Sedan i somras har den svenska ubåten ”HMS Gotland” hållit sig undan den amerikanska försvarsmakten.

Flygplan, båtar och helikopter har förgäves letat efter ubåten.

Vilket faktiskt är meningen - eftersom jakten är ett samarbete mellan Sverige och USA.

Foto: Anders Sjödén/FBB
HMS Gotland.

”HMS Gotland” är utrustad med en avancerad smygteknik som gör det möjligt för ubåten att stanna under vattenytan i veckor i sträck. Något som imponerat stort på det amerikanska försvaret, som vill förbättra sin förmåga att jaga ubåtar.

Närmare kusterna

Under övningen har HMS Gotland agerat ”opposite force” - en motståndare som den amerikanska marinen ska försöka hitta och bekämpa. Amerikanerna har jagat den svenska ubåten sedan i juni - utan resultat.

– Vi kan komma närmare kusterna med våra mindre ubåtar och tillför där en dimension, utöver vår unika tekniska nisch. Deras båtar är större och är i första hand byggda för att kunna användas i de djupa oceanerna, sa kommendör Anders Järn till försvarsmaktens sajt mil.se inför HMS Gotlands avresa i fjol.

Annorlunda miljö

Samarbetet mellan Sverige och USA, som från början var tänkt att löpa ut i sommar, kommer troligen att förlängas med ytterligare ett år.

Övningen i Stilla havet ger det svenska försvaret en chans att öva i en annorlunda havsmiljö än den svenska. Djupen är större och vattnet saltare - vilket påverkar möjligheterna att avlyssna och gömma sig för andra fartyg.

Mia Carron