Psykkriget mellan USA och Iran kan bli storkrig

Utrikespolitisk expert: Ett skrämmande scenario

NYHETER

Ordkriget mellan Iran och USA trappas upp.

Rädslan för att ordkriget kan vändas till ett riktigt krig växer efter att president Bush i går antytt att ett kärnvapenanfall mot Iran inte är uteslutet.

– Kan inte frågan lösas med diplomati så blir det konfrontation, säger Jan Hallenberg, expert vid Försvarshögskolan.

Iran har teknologin för att anrika uran och misstankar finns om att landet planerar att använda den kunskapen för att skaffa nya vapen.

- Enligt min och mångas uppfattning är det troligt att Iran syftar till att skaffa sig kärnvapen.

Det säger Jan Hallenberg som är professor på Försvarshögskolan och expert på USA:s utrikespolitik.

Iran vägrar följa IAEA:s uppmaningar att låta bli att anrika uran. Enligt president Mahmoud Ahmadinejead ska man använda sin kärnteknologi till kraftförsörjning.

Signaler om anfallskrig

Det tror inte USA på. Inte heller FN:s säkerhetsråd som uppmanar Iran att omedelbart tillåta kontroller från IAEA, Internationella atomenergikommissionen.

På senare tid har det kommit allt fler signaler om att USA förbereder ett anfallskrig på Iran, bland annat från den kände journalisten Seymour Hersh. I en färsk artikel citerar han en källa som har nära band till Pentagon. Personen säger att det är uteslutet för USA att tillåta Iran att skaffa kärnvapen.

- Seymour Hersh och många andra är oroliga för skräckscenariot att USA skall anfalla Iran och vill på det här sättet varna för det, säger Jan Hallenberg.

Psykkrig

- Och risken ökar ju när Iran är omedgörligt. De struntar i FN:s beslut och gör istället tvärtom.

Hur orolig ska man vara för att ännu ett krig ska bryta ut i området?

- Det är svårt att bedöma. Men så länge frågan behandlas av FN:s säkerhetsråd tror jag mest det är ett psykkrig. Men påtryckningar från USA pågår oavsett FN och är starkare än hoten om sanktioner, säger Jan Hallenberg.

Påtryckningarna består bland annat av Vita Husets uttalade inställning.

- Om inte frågan kan lösas med diplomati blir det konfrontation. Det står uttalat på Vita Husets hemsida i deras National Security Strategy, säger Jan Hallengren.

Stor spridningsrisk

Vad skulle hända om USA gick till anfall?

- Det är ett skrämmande scenario. Då kommer Iran att slå tillbaka genom att stänga Hormuzsundet för oljeleveranser, stridigheterna i Irak kommer att bli värre, man kommer att uppmana Hizbollah att anfalla Israel. Spridningsriskerna är stora.

Vad skulle det innebära för oss här i Sverige?

- Bland annat skulle oljepriserna raka i höjden direkt och det skulle bli en svår konjunkturnedgång. I Mellanöstern skulle risken för riktiga inbördeskrig och uppror öka.

Finns det någon förståelse för att Iran kan vilja ha kärnvapen när så många andra länder har det, till exempel deras granne Israel?

- Det finns en logik i det. Iran vill vara en regional stormakt. Men vad skulle hända om de verkligen skaffade sig kärnvapen? Vad skulle Turkiet säga? Och Saudiarabien? Om Iran skaffar kärnvapen kommer vi inom tio år att ha 25 nya kärnvapenstater i området.

Simone Söderhjelm