”Kina säljer organ från avrättade fångar”

Misstänks väljas ut innan avrättningen

Foto: scanpix
Kineser anklagas för att använda organ från avlidna fångar.
NYHETER

Kina anklagas för att sälja organ från avrättade fångar till högstbjudande.

Fångarna väljs ut innan avrättningen, allt för att tillfredställa organbeställarnas behov.

Kina nekar till anklagelserna, som kommer från brittiska transplantationskirurger.

Enligt det brittiska transplantationssällskapet finns samlade bevis för att tusentals kinesiska fångar får sina organ bortopererade varje år, utan fångarnas medgivande.

Sällskapet fördömer i dag organhandeln.

I ett pressmeddelande beskrivs hanteringen som oacceptabel och ett brott mot mänskliga rättigheter, skriver BBC:s nätsajt.

Enligt professor Stephen Wigmore, som är ordförande i sällskapets etiska komitté, väljs fångarna ut med ibland bara en veckas varsel, allt för att tillfredställa organbeställarnas behov.

– Vi anser att det är dags att ta ställning mot hanteringen, säger Stephen Wigmore.

Kina nekar till anklagelserna.

Njure för 300 000

Wigmore säger sig känna till flera fall där brittiska patienter övervägt att åka till Kina för transplantationer.

I slutet av förra året skrev den brittiska tidningen The Guardian om ett internetföretag som lockade brittiska patienter till Kina för organtransplantationer. Tio brittiska patienter antogs 2005 ha rest till Kina för att få en ny njure till en kostnad av drygt 300 000 kronor.

Företaget gjorde ingen hemlighet av att organen kom från avrättade fångar. Men fångarna gav enligt företaget sitt godkännande i förväg och deras familjer fick ekonomisk kompensation.

Förra veckan erkände kinesiska myndigheter att organ från avrättade fångar ibland används, men endast då fångarna gett sin tillåtelse.

Patienter har dött

Mottagarna av kinesernas organ är främst västerlänningar, däribland britter, samt japaner och sydkoreaner. Bristen på organ i många västländer har gett upphov till en ”transplantationsturism” som har gjort organförsäljning mycket lönsam.

Det kan dock finnas fler avigsidor med transplantationerna. I Japan pågår en utredning sedan sju personer som fått organ i Kina dött. Patienterna dog på japanska sjukhus av infektioner och andra komplikationer efter transplantationer.

Under 2004 och 2005 genomgick 180 japaner lever- och njurtransplantationer i Kina, medan bara 41 transplantationer skett i Japan under de åtta år som det varit lagligt.

Nyligen meddelade det kinesiska hälsovårdsdepartementet att organhandeln ska förbjudas från och med juli, och att donatorer måste ge en skriftlig tillåtelse.

Johan Edling, TT