Provokation ger inte rätt att slå barn

Mamma slog barn – fick sex månaders fängelse

NYHETER

Varken barnens provokationer eller det faktum att familjen kom från ett land där man har rätt att aga barn kan mildra mammans straff.

Det slår Svea hovrätt fast i en dom på onsdagen. Där döms en 39-årig kvinna till sex månaders fängelse för grov fridskränkning av sina två barn. Därmed fördubblas hennes straff från tingsrätten.

Barnen, en pojke och en flicka, har misshandlats vid ett stort antal tillfällen från det att de var sju respektive elva år. Misshandeln har gått till så att de har blivit slagna med bälte, klädhängare eller öppen hand.

"Slog inte så hårt"

Mamman har erkänt misshandeln men hävdat att barnen varit rebelliska, påfrestande och uppkäftiga. Hon har också sagt att hon inte slagit särskilt hårt.

Sollentuna tingsrätt ansåg att barnens, särskilt pojkens, provokationer skulle påverka mammans straff i förmildrande riktning. På samma sätt påverkades hennes straff av att hon i sitt hemland haft rätt att aga sina barn.

Men det avvisar alltså hovrätten. Varken barnens provokationer eller den påstådda rätten till aga i hemlandet påverkar straffvärdet för gärningarna. Egentligen skulle mamman dömas till tio månaders fängelse, men eftersom hon stått under övervakning efter tingsrättsdomen slipper hon nu undan med sex månader.

Ewa Tures/TT