Kina står för 80 procent av världens avrättningar

Amnesty: Minst 20 000 människor väntar på sin avrättning runt om i världen

Foto: AP
Fem dödsdömda ”knarklangare” i Kina, fyra män och en kvinna.
NYHETER

Det fanns ljuspunkter för dödsstraffsmotståndarna under 2005.

Ytterligare två länder, Mexiko och Liberia, avskaffade dödsstraffet och USA slutade avrätta personer som var minderåriga när de begick sina brott.

Men samma år avrättades minst 2148 människor – 94 procent av dem i Kina, Iran, Saudiarabien och USA.

Foto: AP
De här unga kinesiska männen ska strax avrättas med nackskott.

Dessa länder kallas för ”världens toppavrättare” i Amnesty Internationals nya rapport som pekar ut Kina som det svartaste fåret.

I Kina kan en person dömas till döden för 68 olika brott, även för egendomsbrott som till exempel skattefusk.

Under 2005 avrättade den kinesiska staten officiellt 1770 människor. Den verkliga siffran tros dock vara mycket högre. En kinesisk rättsexpert uppgav nyligen en siffra närmare 8000 avrättningar under 2005 enligt rapporten.

I Kina finns också oroande tecken på att den lönsamma handeln med de avrättades organ är ett skäl för fortsatt dödsstraff, menar Amnesty.

Oåterkalleligt

”Dödsstraffet är det yttersta oåterkalleliga förnekandet av de mänskliga rättigheterna eftersom det går emot det mänskliga värdets själva kärna. Det tillämpas ofta på ett diskriminerande sätt, efter bristfälliga rättegångar eller används av politiska skäl. Det innebär ett oåterkalleligt misstag om det handlar om en felaktig dom”, anser Irene Khan, Amnestys generalsekreterare.

I länder som Vitryssland och Uzbekistan är hela rättssystemet i förfall. Avrättningar föregås ofta av orättvisa rättegångar och tortyr för att få fram bekännelser enligt rapporten. Fångar i dödscell informeras inte om när de ska avrättas och kroppen begravs utan att den dödes släktingar får reda på när – eller ens var.

I Saudiarabien har människor tagits direkt från sin cell till avrättning utan att de ens vetat att en dödsdom har fallit. Andra har prövats och dömts på ett språk som de varken kunnat läsa eller skriva.

Justitiemord

I dag sitter minst 20000 personer och väntar på sin avrättning någonstans i världen. Vissa av dem vet inte vad de är dömda för eller när deras liv ska ta slut. Och vissa är oskyldiga.

Under 2005 släpptes två dödsdömda män i USA sedan nya bevis kommit fram. Sammanlagt, sedan 1973, har USA tvingats släppa 122 dödsdömda sedan deras oskuld bevisats.

”Mänskliga rättigheter är till för skyldiga lika väl som oskyldiga, de bästa och de sämsta av oss”, påpekar Khan, som trots allt menar att arbetet mot dödsstraff går framåt.

1977 hade endast 16 länder avskaffat dödsstraffet för alla brott. 2005 var motsvarande siffra 86.

Fakta/ Dödsstraffet 2005

Katarina Wallentin/TT