Nya rekordnivåer för råoljepriset

Bensinen ytterligare tio öre dyrare

NYHETER

Världsmarknadspriset på råolja steg på onsdagen till nya rekordnivåer.

Samtidigt höjde de svenska bensinbolagen ytterligare priset på bensin.

Priset på 95-oktanig bensin höjdes med 10 öre till 12:29 kronor. Därmed närmar sig bensinpriset rekordnoteringen från i september i fjol på 12:51 kronor. Branschbedömare som TT talat med tror att rekordet kommer att passeras redan före midsommar och att priset kan nå 13 kronor lagom till semestern.

Bensinpriset drivs upp av stigande världsmarknadspriser på oljeprodukter. Säsongsmässigt ökar efterfrågan på bensin på sommaren då ett ökat bilåkande i hela världen innebär att efterfrågan på bensin stiger och därmed också priserna.

På oljebörserna i London och New York har råoljepriset rusat upp under de senaste dagarna till följd av konflikten mellan Iran, världens fjärde största oljeproducent, och USA. På onsdageftermiddagen steg priset ytterligare sedan statistik visat att de amerikanska bensinlagren krympte ytterligare förra veckan. Priset för Nordsjöolja, för leverans i juni, hade när handeln avslutades i London gått upp med 1:22 dollar till 73:73 dollar per fat efter att under handelsdagen ha varit uppe på 74 dollar per fat.

Prisförändringar på råoljemarknaden, där spekulanter och raffinaderier köper sin olja, märks först i ett senare skede i konsumentledet och för företagen.

Läs också:

TT