Domstol bekräftar seger för Prodi i italienska valet

– men Berlusconi vägrar gratulera efterträdaren

NYHETER

Bryssel

Italiens högsta domstol bekräftar utmanaren Romano Prodis seger i det italienska valet.

Nu återstår bara jobbet: att ta itu med Italiens många problem.

Domstolens utslag var också en smäll på fingrarna för premiärminister Silvio Berlusconi som till skillnad från en rad utländska ledare, som den brittiske premiärministern Tony Blair, ännu inte hade gratulerat Prodi till segern i det rekordjämna valet för snart två veckor sedan.

Och Berlusconis mitten-höger-koalition stod på sig på onsdagskvällen trots domstolsbeslutet. Ekonomiminister Giulio Tremonti krävde i en tv-sändning ytterligare kontrollräkningar av röster.

Liten marginal

Berlusconi har ifrågasatt om valet, särskilt i utlandet, gått rätt till och begärt en extra noggrann genomgång av de röster som till en början betecknades som oklara. De sades röra sig om 43 000 röster i valet till deputeradekammaren, den ena halvan av parlamentet. Eftersom Prodi-alliansens segermarginal bara var 25 000 röster kunde det ha varit det som skilde seger från förlust.

Men antalet oklara röster har successivt minskats sedan valnämnder och lägre domstolar gått igenom dem igen och utslaget från Italiens högsta domstol ger klart besked: resultatet innebär seger för Romano Prodi.

Regering dröjer

Även om Prodi nu på allvar kan börja arbetet med att tråckla fram en regering så dröjer det innan den kan tillträda. En ny president måste väljas om knappt en månad, när mandatet för den sittande, 85-årige Carlo Azeglio Ciampi går ut. Efterträdarens första uppgift blir förmodligen att överlägga med Romano Prodi om hur denne ska bilda regering.

Det blir, när Prodi väl har en regering klar, ingen lätt uppgift som väntar. Italiens ekonomi går knackigt och tillväxten har varit nära noll i flera år. Samtidigt ökar statsskulden, en av västvärldens högsta (över 100 procent av bruttonationalprodukten) ytterligare med tyngre räntebetalningar som följd.

Delat land

Det underlättar inte att de italienska löneökningarna är högre än omvärldens, trots att den italienska industrin och näringslivet med sina många småföretagare får det allt svårare med konkurrensen från importerade varor från låglöneländer som Kina.

Och valet har givit ett ännu mer delat Italien än tidigare, där tillvaron för Prodis allians med allt från katolska moderater till hårdföra kommunister, gröna och Vatikanen-motståndare blir allt annat än enkel.

Lars Larsson/TT

ARTIKELN HANDLAR OM