Terrorstämplade Hamas kommer till Malmö

Gruppledaren i palestinska parlamentet inbjuden av tre lokala föreningar

NYHETER

Malmö

En högt uppsatt företrädare för terrorstämplade Hamas besöker Malmö i maj, bekräftar föreningarna som bjudit in honom.

Salah Muhammad al-Bardawil, Hamas gruppledare i det palestinska parlamentet, ska besöka Malmö den 16 maj. Han är inbjuden av tre lokala föreningar: Palestinska föreningen, Arabiska Huset och Irakkommittén.

Enligt Jon Bonnevier, talesman för den organisationskommitté föreningarna bildat inför besöket, är syftet att lyfta fram en rad synpunkter kring palestiniernas val av Hamas.

- Vi fördömer starkt EU:s och det så kallade världssamfundets ekonomiska och politiska isolering av det palestinska folkets företrädare. Vi vill stödja deras rätt att resa sig mot ockupationsmakten Israel och uppmanar den svenska regeringen att återupprätta diplomatiska relationer med den Palestinska myndigheten, säger Bonnevier till TT.

Ingen kontakt

Den svenska regeringen har tydligt uteslutit alla politiska kontakter med Hamas så länge rörelsen inte erkänner Israels rätt att existera, tar avstånd från våld, och håller tidigare ingångna avtal som den Palestinska myndigheten gjort.

I tisdags sade svenska UD att departementet inte kände till Hamasbesöket, men att några generella visumförbud eller liknande inte existerar för Hamasmedlemmar.

Sent på onsdagskvällen hade UD:s pressjour inget att tillägga.

al-Bardawil och Muhammad al-Rantissi, bror till den dödade Hamasledaren Abd al-Aziz al-Rantissi, ska dagen före Sverigebesöket träffa norska UD-tjänstemän.

Europeisk turné

De båda planerar en Europaturné där också Frankrike, Tyskland, Österrike och Italien ska besökas.

EU, liksom USA, försöker isolera Hamas tills islamiströrelsen erkänner Israel. Efter valsegern i januari leder Hamas Palestinska myndighetens regering. EU tillåter dock begränsade kontakter med Palestinska myndigheten på tjänstemannanivå.

I Norge har det planerade besöket från Hamas utlöst häftig debatt. Statsminister Jens Stoltenberg har klargjort att mötena endast blir på tjänstemannanivå.

Enligt Jon Bonnevier ska det svenska besöket ses som ett stöd till alla folk att välja sina företrädare.

- Det innebär inte ett direkt politiskt stöd till Hamas specifikt, säger han.

Karl Vicktor Olsson/TT