Stoppa plågsamma politikerförsök nu

Foto: Ulf Höjer
Myggjagare Djurskyddsmyndighetens generaldirektör Matz Hammarström tar snacket om att han vill förhindra folk från att klatscha myggor med ro. Han ser de senaste dagarnas attacker från de borgerliga som taktiska politiska utspel. Det är hel rätt, skriver Peter Kadhammar som också tror han vet varför.
NYHETER

SKARA

Går Matz Hammarström till historien som den galne byråkraten som ville förbjuda svenskar att smälla myggor?

Vill han hindra oss från att fiska, eftersom fiskarna får ont när de fastnar på kroken?

Är han en miljöpartist som löper amok?

Matz Hammarström skyndar ut ur Djurskyddsmyndighetens hus i Skara. Rocken fladdrar, i ena handen har han en väska, i den andra en mobil.

De senaste dagarnas attacker från de borgerliga partiledarna tar Hammarström som prat mot bättre vetande, ett taktiskt angrepp på den myndighet som han byggt upp och lett sedan den öppnade för två år sedan.

Han vill inte förbjuda oss att klatscha myggor.

- Jag slår faktiskt själv ihjäl dem.

Hammarström skulle heller inte kunna hindra oss även om han ville. Djurskyddsmyndigheten ansvarar bara för sådana djur som hålls av människor, och därmed bör diskussionen om myggorna vara avslutad, anser han. Liksom folkpartiledaren Lars Leijonborgs antydan om att Djurskyddsmyndighetens personal består av fanatiska vegetarianer.

- Av femtio anställda är faktiskt bara två vegetarianer.

Hur vet du det?

- Vi har gemensamma middagar ibland.

Denne långe och vänlige man har fickorna fulla av papper med fakta, datum, nummer på propositioner och pressklipp (som stöder honom).

Stressat intryck

Det ger ett stressat intryck, vilket inte är konstigt, eftersom borgarna hotar med att lägga ner Djurskyddsmyndigheten och sparka Hammarström om de vinner valet.

Men även om faktabladen och minnesanteckningarna ger ett stressat intryck så kan Hammarström ändå skratta. Det gör han när jag frågar om det är roligt att vara generaldirektör.

- Det är ... intressant.

Han får också något försiktigt triumferande i rösten när förbudet mot att fiska med levande bete - mört - kommer upp.

Det har han alls inte velat stoppa - för det är redan förbjudet!

- Levande bete är djur som hålls av människor. Sådana djur ska skyddas mot onödigt lidande. En fisk känner smärta precis som vi.

Och när det gäller förbudet att hålla häst i spilta

i stället för större box är det inte aktuellt.

Nu.

- Hur det blir i framtiden beror på diskussionen mellan oss och hästbranschen.

Varför Hammarström?

Matz Hammarström är miljöpartist men han löper knappast amok. Däremot är stormen mot honom och Djurskyddsmyndigheten ett uttryck för något annat, nämligen den politiska handeln och det dolda spelet om generaldirektörsposter.

Varför är just Matz Hammarström, som varit lärare på en Waldorfskola, studerat filosofi och arbetat länge på en magisteruppsats i litteraturvetenskap, den mest lämpade i Sverige att leda Djurskyddsmyndigheten?

Allt är politik

Det beror på att han varit språkrör för miljöpartiet. Hans parti föreslog att en djurskyddsmyndighet skulle bildas. Hans parti la i hemliga förhandlingar med regeringen vantarna på generaldirektörsposten.

Så visst har Matz Hammarström rätt när han säger att attackerna mot honom är politiska. Allt är politik.

Det bästa sättet att undvika den typen av politik är att tjänsten som generaldirektör tillsätts efter öppna ansökningar och normal prövning av meriter.

Då kanske fiskarna, hästarna och alla andra djur får ett mer trovärdigt skydd.

Och medborgarna slipper att utsättas får plågsamma politikerförsök.

Peter Kadhammar