Hängde ut hustruns våldtäktsmän på nätet

Nu har den 33-årige mannen dömts för förtal

NYHETER

De båda männen dömdes för att ha våldtagit den 33-årige mannens fru.

Kvinnans make publicerade då gärningsmännens namn och personnummer på sin hemsida.

Ett brott, enligt tingsrätten.

Männen friades i tingsrätten. Men i hovrätten dömdes de till två års fängelse för våldtäkt på den 33-årige mannens hustru. Domen föll för tre år sedan, skriver Sydsvenska Dagbladet.

Hösten 2004 lade kvinnans make ut de båda gärningsmännens namn och personnummer på sin hemsida. Besökare på sajten kunde även få reda på männens adresser, telefonnummer och var de arbetat.

De dömda våldtäktsmännen valde att polisanmäla publiceringen.

– Det var ett solklart utpekande. Man kunde inte missa vem det handlade om, säger kammaråklagare Mats Svensson i Malmö till aftonbladet.se.

”Nöjd med domen”

Tidigare i år åtalades offrets make för förtal och brott mot personuppgiftslagen. Den 33-årige mannen erkände vad han gjort, men sa att han bara velat få våldtäktsmännen att förstå att han ”hade uppgifter om dem”.

Nu har maken fällts för brott i tingsrätten, och ska betala 2 100 kronor i böter.

Åklagare Mats Svensson säger sig vara nöjd med domen. Han påpekar att det rent juridiskt inte spelar någon roll att männen faktiskt dömts för våldtäkt.

– Förtal är att man pekar ut någon som brottslig. Det kvittar om han är brottslig eller inte, säger han.

Men en dom är en offentlig handling?

– Ja, vem som helst kan gå till domstolen och leta efter uppgifter. Men man får inte sprida dem vidare, säger Mats Svensson.

– Den kraft som finns i internet gör att det nästan går att likna vid en skampåle, det är ett mycket effektivt sätt att sprida uppgifter.

Enligt åklagaren finns det ett undantag: När medier publicerar uppgifter om dömda brottslingar går tryckfrihetsförordningen före lagen om förtal.

Förtal

Personuppgiftslagen

Mia Carron

ARTIKELN HANDLAR OM