Misslyckats experiment utlöste katastrofen

Så spreds strålningen

NYHETER

26 april 1986 klockan 01.24 på morgonen. Kärnreaktor 4 i Tjernobyl exploderar och släpper ut hundra gånger mer strålning än atombomberna i Hiroshima och Nagasaki tillsammans.

Orsaken är ett experiment som kärnteknikerna genomför. De följer inte säkerhetsföreskrifterna ordentligt. Följden blir att reaktorn av sig själv hastigt kan öka effekten. Testet genomfördes utan ordentlig kommunikation mellan de som skötte reaktorn och de som gjorde testet.

Explosionen blåser av stål- och betongtak. Omkring tusen arbetare vid anläggningen utsätts för mycket höga strålningsdoser. Ett 30-tal dör så gott som omedelbart.

Mycket av strålningen förs upp i atmosfären och faller ner inom en radie av 10-20 mil i norra Ukraina och södra Vitryssland. Men strålningen förs också till norra Skandinavien och delar av Asien.

27 april: Släckningsarbetet inleds. 1 800 helikoptrar släpper vatten och sand över reaktorhärden.

28 april: Staden Pripyat med 50000 invånare som ligger några kilometer från reaktorn evakueras. Först nu erkänner Sovjetunionen att en allvarlig kärnkraftsolycka inträffat i Tjernobyl.

29 april: Kärnkraftverket i Forsmark slår larm om att höga halter radioaktivitet uppmäts i luften.

5 maj: 130 000 människor har evakuerats från en radie av 30 kilometer från kärnkraftverket.

April-juni: Omkring en halv miljon brandmän, så kallade likvidatorer, hjälper till att släcka reaktorhärden. Många får så höga strålningsdoser att de dör inom några år.

15 november: Bygget av betonginslutningen av reaktorshärden avslutas.

Läs mer

ARTIKELN HANDLAR OM