– Skolan är helvetet på jorden

Sara, 23, tycker att skolan måste få mer resurser för att stoppa mobbningen

NYHETER

Varje natt gråter sig barn i Sverige till sömns för att de ska gå till skolan nästa morgon. De går dit med en sten i magen och kallsvettiga händer.

För dem som blir mobbade är skolan helvetet på jorden. Platsen som de är tvingade att vara på trots att de blir illa behandlade. Där får de höra att de är värdelösa, fula och dumma. De blir slagna, hotade och utfrusna. Deras saker förstörs men det som går mest sönder är deras självkänsla. Efter ett tag blir det knäckta, kanske för livet.

Detta gör mig så arg. Vi har allmän skolplikt i det här landet men klarar inte av att skydda barnen som tvingas vara där. Klimatet i skolorna blir allt stökigare i takt med att besparningarna ökar. Klasserna är för stora, lärarna hinner inte med att se och hjälpa barnen. Mobbning och trakasserier kan härja nästan helt fritt. Det här måste stoppas. Jag vill inte se fler trasiga barn.

Vi behöver ett större antal vuxna i skolan som kan vara förebilder åt de unga. Barn måste få kärlek och uppmärksamhet. Om de mår bra är de inte elaka mot andra.

Blir klassrumsklimatet lugnare och mer harmoniskt kan eleverna slappna av och vi skapar bättre förutsättningar för lärandet, det kommer liksom på köpet.

Dessutom måste undervisningen i skolan vara mer lustfylld.

Livet är inte en tävling.

Börjar man med betyg och prestationsinriktat arbete för tidigt riskerar de svagare eleverna att slås ut. De får ytterligare ett kvitto på att de inte duger. Barn utvecklas olika och det är inte säkert att den som räknar multiplikationstabellen snabbast i lågstadiet är den som blir matematikingenjör tjugo år senare. Knäcker vi barnen som har det kämpigt med skolarbetet under en period i livet riskerar vi att gå miste om värdefull kompetens. För att inte tala om vilka konsekvenser det har för den enskilda människans självförtroende.

Det krävs pengar, engagemang och tid för att få en bra skolmiljö. Men vad är viktigare att satsa på än barnen som är vår framtid?

Sara Johansson , Smeknamn: Pappersvinge

ARTIKELN HANDLAR OM