Patient mördades på sjukhus

Medpatient misstänks för mordet på 60-åringen

NYHETER

Den 60-årige mannen var intagen på S:t Görans sjukhus i Stockholm för att få psykiatrisk vård.

I början av april hittades han död på sitt rum.

Polisen misstänker att mannen mördats av en medpatient.

På eftermiddagen den 9 april hade den 60-årige mannen gått in på sitt rum ensam. Efter en stund saknade personalen mannen och började leta.

60-åringen påträffades på sitt rum. Av allt att döma hade han blivit mördad.

Medpatient häktad

– Vi väntar fortfarande på obduktionsresultatet och innan dess vill jag inte säga något om dödsorsaken. Men det man kunde se var att det inte var frågan om ett naturligt dödsfall, säger Regina Rodau, chefsöverläkare inom Stockholms läns sjukvårdsområde till aftonbladet.se.

Polisen kallades till S:t Görans sjukhus. En 26-årig man, också han patient på sjukhuset, greps. Han häktades för en vecka sedan misstänkt för mord.

Både 60-åringen och 26-åringen hade dömts till rättspsykiatrisk vård, och var intagna vid sjukhusets rättspsykiatriska avdelning, som är sluten och bevakad.

Hur kunde det här hända på en bevakad avdelning?

– Det enda som skulle kunna göra att sådana här saker inte skulle kunna inträffa skulle vara att alla patienter hade vak dygnet runt. Och det är omöjligt, säger Regina Rodau.

Att alla skulle bevakas dygnet runt skulle dels vara omöjligt av personalskäl - men även med tanke på patienternas integritet, menar Regina Rodau.

– Man måste kunna få sova ifred, man måste kunna gå in i duschen själv.

Händelsen är anmäld till Socialstyrelsen enligt Lex Maria.

Mia Carron