Flera skjutna i våldets Nepal

Tusentals demonstrerade

Foto: reuters
Tusentals demonstrerade på Nepals gator och mötte på våldsamt motstånd.
NYHETER

Utegångsförbudet som Nepals kung Gyanendra utfärdat hindrade inte de planerade jätteprotesterna mot hans styre. Ambulanspersonal som TT pratat med talade om fyra döda personer i närheten av ringleden i Kalanki-området.

Två kunde identifieras och föras till bårhus, medan de övriga två togs omhand av polisen.

Inne på ett av Modelsjukhusets kliniker, i stadsdelen Kirtipur, vårdas fyra personer som skadats av gummimantlade kopparkulor.

– Det är svåra men inte livshotande skador. De har blivit skjutna i lår, bröst och huvud. Ett av offren har ingen känsel från höften och nedåt, säger läkaren Kavindra Bajracharia till TT.

Ett dussin personer är också svårt skadade av batongslag. Flera skadade vårdas utanför sjukhusets entré.

Tusentals demonstrerade

Trots att myndigheterna sagt att den som trotsar förbudet ska ”skjutas på fläcken” demonstrerade tusentals människor i huvudstaden Katmandu.

Tidigare uppgav vittnen till AFP att polisen öppnat eld mot tusentals demonstranter i västra förorten Kalanki.

Protesterna inleddes tidigt på eftermiddagen. Utegångsförbudet gäller den centrala delen av staden, fram till 200 meter utanför dess ringled. En man med en vit flagga gick plötsligt upp på ringleden i den västra delen av staden och då retirerade säkerhetsstyrkorna. Sedan vällde tusentals människor upp på vägen, rapporterade TT:s medarbetare Esbjörn Sandin, som infogade att det mest var unga män i folkmassan, men även äldre, kvinnor och barn.

Liknande scener med tusentals demonstranter rapporterades av nyhetsbyrån AFP från den nordöstra delen av Katmandu.

Skingrades med tårgas

Demonstrationerna, som utlysts av de sju största oppositionspartierna i det hinduiska kungadömet i Himalaya, tycks vara den största hittills mot kung Gyanendras auktoritära regim.

Militär och polis återtog senare kontrollen vid ringleden i Kalanki i den västra delen av Katmandu, rapporterade TT:s medarbetare. Demonstranterna skingrades med tårgasgranater. Därefter hördes då och då skottlossning. Protesterna böljade sedan i mindre skala fram och tillbaka. Enskilda demonstranter gjorde framstötar mot ringleden till sina sympatisörers applåder och jubel.

De senaste veckorna har minst tolv människor dödats och många sårats under protesterna, i går sköts fyra ihjäl. Myndigheterna har sagt att maoistgerillan infiltrerat demonstrationerna.

I dag går protesterna, som också utspelat sig i andra nepalesiska städer som exempelvis i Chabahil i nordöst, in på sin tredje vecka.

Internationellt sett är regimen isolerad, och den hårda repressionen har fördömts av en rad länder och organisationer.

Kung Gyanendra tog makten 2005, vilket han motiverade med att de politiska partierna inte tagit i med hårdhandskarna mot maoistgerillan, som kontrollerar stora delar av landsbygden.

TT