Gayfestival i Åke Greens hemstad

Pingstpastorn: ”Det är osmakligt på något sätt”

Åke Green, som blev känd för sina negativa uttalanden om homosexuella, får nu gaypridefestival i sin hemstad.
NYHETER

Bögar, flator, transvestiter och transsexuella.

Nästa sommar invaderar de pingstpastor Åke Greens Borgholm under Ölands egen Pridefestival.

– Det är osmakligt på något sätt, säger Åke Green till aftonbladet.se.

Pastor Åke Green blev förra året rikskänd för sina åsikter om homosexualitet. Pastorn stod åtalad för hets mot folkgrupp, men friades av Högsta Domstolen i november.

Nu får hans hemstad, Borgholm på Öland, en egen Pridefestival. Som den i Stockholm och många andra städer, fast i ett mindre format.

”Fel signaler”

Bakom planerna på en öländsk Pridefestival står dels RFSL, Riksförbundet för sexuellt likaberättigande, dels prästen Reine Medelius, som genom festivalen vill ge en ny bild av Öland.

– Det är ingen tvekan om att Borgholm och den här delen av landet har fått en stämpel på sig under Åke Green-processen. Att här är det inskränkthet och fördomar som regerar, säger Medelius till aftonbladet.se.

Pastor Åke Green själv är skeptisk till arrangemanget. Han anser att en Pridefestival kan ge fel signaler till unga människor.

– Det kan leda till att fler dras till den homosexuella livsstilen, säger pingstpastorn, som överväger att kalla till ett kristet stormöte i samband med gayfestivalen.

”Öland är perfekt”

Under festivalen ska det bjudas på konsert och fest i slottsruinen. Det blir även en mässa samt en ”Pride park” - en samlingsplats för utställare och andra.

Enligt Reine Medelius är Öland den perfekta platsen för en gayfestival. Många semestrar på ön, och det kommer att bli enkelt att få gäster till festivalen.

Mia Carron, Johanna Holm