Noa Månfare banade väg för namntrend

Därför ger kändisarna sina barn udda namn

originella Regina Lund, Thomas Di Leva, Sofia Wistam och Måns Herngren – alla har de ratat Anna och Johan till förmån för något mer udda namn till sina barn.
NYHETER

Noa Månfare, Victor Cosmo Yoga och Heavenli Hirani Tigerlily.

Varför döper kändisarna sina barn till så konstiga namn?

– Ovanliga namn ska visa att föräldrarna är originella, säger namnforskaren Agneta Sundström.

Kändisbarnens namn kan ses som tecken på att kändisarna vill förstärka bilden av hur kreativa de är.

- Ovanliga namn visar att föräldrarna är originella. Att de och vill skapa själva och undvika upptrampade spår - även på det här området, säger namnforskaren Agneta Sundström till aftonbladet.se.

- Och börjar en, uppmuntras andra att haka på.

Historsikt sett har adel och överklass stått för nymodigheterna.

Många släkter lät samma namn gå i arv om och om igen - men undantagen plockade upp namntrender i andra länder och det var de som tog hem dem till Svedala. Så småningom sipprade trenderna ner genom folklagren - och på 1800-talet kom det sig att till och med en bonnpojke kunde få ett konunganamn som Oscar.

Frågan är nu om Svensson i villastad kommer att döpa sin son till Noa Månfare inom överskådlig framtid. Lena Philipsson och Måns Herngren gjorde det 1993.

- De drog i gång en svensk kändistrend med namn som inte bara är ovanliga utan också väldigt spektakulära, säger Agneta Sundström.

Efter Månfare kom Linblå

Till de som hakat på trenden hör bland andra Regina Lund, med sonen Wiggo Love Linblå, Thomas Di Leva med sonen Victor Cosmo Yoga och Sofia Wistam vars söner heter Kid och Texas.

- De här namnen kräver visst självförtroende från föräldrarnas sida. Namnen blir statusmarkörer och det stämmer ju överens med hur vi ser på kändisar. Vi ser dem som trendsättare, men när det gäller namn påverkar de oss mer genom att vi tar efter deras och inte barnens namn, säger Agneta Sundström.

Skärgårdsdoktorns dotter

Som exempel nämner hon rollkaraktären Wilma i tv-programmet "Skärgårdsdoktorn", sångaren Liam Gallagher från Oasis och svenske skådespelaren Liam Norberg.

Kanske har de svenska kändisarna gjort som adeln - varit utomlands och hämtat inspiration. I dagarna har vi kunnat läsa att Tom Cruise och Katie Holmes nyfödda dotter ska döpas till Suri. Och sedan tidigare känner vi till Bob Geldofs adoptivddotter Heavenli Hirani Tigerlily, Gwyneth Paltrov och Chris Martins dotter Apple och nyfödde sonen Moses - och ej att förglömma - Michael Jacksons söner Prince Michael Junior och Prince Michael Junior II.

Karin Henriksson

ARTIKELN HANDLAR OM