Plockmat på spanska

Mamas and tapas - bra om du inte gillar överraskningar

1 av 4 | Foto: LiNA BOSTRÖM EINARSSON
MÅTT OCH GOTT På Mamas and tapas bjuds just ... tapas. Ett säkert kort, men inget överraskande.
NYHETER

Stockholms äldsta tapasrestaurang är vad man kallar ett säkert kort.

Här flockas folk som inte vill överraskas allt för mycket.

Mamas and tapas känns skräddarsytt för folk som inte gillar sunkhakens slapphet men som känner sig hotade av finkrogarnas stramhet. Här träffas man på födelsedagar, tjejmiddagar och avfirningar av kollegor.

Stället verkar nästan alltid vara fullt.

De flesta väljer att äta tapas, och det finns inte så mycket att anmärka på dem. Traditionella, prisvärda (39 kr) - och lite ospännande.

Ingen finess

Finess är inget stället eftersträvar. Det märks när man får in en Freshett till räkorna vilket känns lite campingplats. En skål med citronvatten kan väl inte vara så mycket dyrare? Men väldigt mycket trevligare. En annan grej är att man får massor av bröd till maten, en hel baguette allra minst. Men inget tillbehör, inte ens en skvätt olivolja.

Aiolin här har det rätta stinget, och den är tillbehör till en hel del av rätterna. Likaså tomatsåsen. De båda finns i varmrätten "Pollo al diablo, kyckling på djävulens vis" som är två kycklinglår med potatis.

Barsk service

Ingen spännande kryddning alltså och inte starkt som man kunde tro. Då var "Pasta Mamas and tapas, pasta efter kockens humör" desto starkare. Den växlar veckovis och vid vårt besök kanske kocken var på ett djävulskt humör?

Köttfärspastan är i alla fall bra kryddad, men kommer i en portion som skulle kunna servera ett helt knattelag.

Servicen är lätt barsk, men inte direkt otrevlig. Förvånas dock inte om du möts av ett "Mamas and tapas, mitt i lunchen" om du ringer och vill boka bord.

Mamas and tapas visar att gammal är äldst - men lite trött.

Matombudskvinnan