Många för monarkin – och många emot

”Gör skatten till kungahuset frivillig”

NYHETER

Stödet för kungahuset är stort idag. Enligt en ny undersökning från SOM-institutet vid Göteborgs universitet så har stödet visserligen dalat något de senaste två åren men en stor majoritet av svenska folket vill behålla monarkin som statsskick.

Torsdagens Eftersnack handlade om monarkins vara eller icke vara. Kungakritikerna mejlade in om det odemokratiska och orimliga i att ärva ett ämbete och många beskrev kungen som en kvarleva från det förgångna.

När rojalisterna försvarade kungen så skrevs det bl. a om hur kungahuset är en fin del av svensk historia, hur de är vår nations trygghet och bra reklampelare för Sverige utomlands.

Här är ett axplock av de åsikter som skickades in:

Tycker att Kungahuset gör bra PR för Sverige. Något typiskt svenskt som vi kan vara stolta över. Kungen har idag ingen egentlig makt mer än bitar av mer symbolisk natur som jag tycker är helt ok. Ser man på PR-värdet är kungahuset billigt.

av Christian Jonsson

Gör det till en frivillig skatt. Man borde kunna be om att slippa stödja kungahuset med sin skatt, på samma sätt som man kan utträda ur svenska kyrkan och slippa kyrkoskatt. Marknadsföringsaspekten tror jag är kraftigt överdriven, själv ser jag ofta utländska monarkier som suspekta och på något sätt efterblivna.

av Johan Söderström

Kungen är bra för oss och är en säkerhet för vår demokrati. Även om det kan verka som en paradox är monarkierna i Europa de som haft den säkraste demokratiska utvceklingen. Som Churcill sade, hade kaisern suttit kvar vid makten skulle aldrig Hitler ha kommit

av Anders Olsson

Demokrati? Hur demokratiskt är det med en statschef som är född till en viss post, som ingen annan kan få för att den inte råkar heta Bernadotte i efternamn? Jag vet att svenska folket vill ha kvar monarkin men jag anser inte att man kan kalla det demokratiskt när man föds till något.

av Lovisa

Levande historia. Det är roligt att det fortfarande finns några som har vuxit upp med arvet efter generationer och som kan förvalta det. Vem skulle annars sitta på slottet, Göran Persson? Vad har han för förhållande till sakerna där? Det är roligt att det är liv i vårt kungahus och slottet inte bara är ett museum!

av Elisabeth Tol

Socialbidragstagare. De är det största socialfall vi har i Sverige. Representera Sverige tycker jag att idrottsmän & kvinnor kan göra. Och det gör de redan genom att delta i olika evenemang. Nä, avveckla monarkin.

av Filippa Lundkvist

Jag tycker som Nalin Pekgul (S) att kungahuset är en stor tillgång för Sverige. "Problemet" att monarkin är odemokratisk är ringa i sammanhanget: Våra folkvalda gör ju inte annat än fuskar och ljuger utan att kunna ställas till svars.

av Magnus Fridvall

Historia och stolthet. Vår monarki är gammal, den är en viktig del i vår historia. Visst kan det tyckas fel att någon blir född till ett ämbete, men varför kan inte vi svenskar vara stolta över vår historia?

av Robban

En statschef ska vara opolitisk. Därför är monarki bäst. En president har alltid en politisk bakgrund. Tror Ni verkligen att en president Persson helt plötsligt skulle sluta vara en socialistisk politruk om han skulle bli president.

Monarkin är bäst och kungen är bäst som statschef.

av Tom Lenberg

Kungliga hov och slottsstaten är 87,5 miljoner kronor om året. Av dessa går cirka 40 till Slottstaten (underhåll av slott, hovstall m.m.) Kungen får alltså inte 87,5 milj i lön. Och det skulle vara dyrt att byta til republik, dessutom så kostar det flera milj att föra en presidentkampanj.

av The G

Fler republikaner i Sverige

aftonbladet.se