Här räddas han efter flera dygn på ett oljefat

Norskt fartyg plockade upp man ur Skagerrak

1 av 3 | Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/SCANPIX
Mannen fördes nedkyld och medtagen ombord på det norska fartyget Berge Odin. Under eftermiddagen transporterades han till Göteborg för sjukhusvård.
NYHETER

En man hittades på fredagsmorgonen flytande på en flotte byggd av oljefat i havet mellan Danmark och Norge.

Mannen var nedkyld och medtagen, och fördes under fredagseftermiddagen till Sverige.

– Han säger att han varit ombord på flotten i tre, fyra dagar, säger Thomas Fuxborg, informatör vid polisen i Västra Götaland län till TT.

Det var besättningen på det norska fartyget ”Berge Odin” som upptäckte mannen på internationellt farvatten mellan Norge och Danmark.

Mannen drogs upp ur vattnet vid 8.30-tiden i morse. Han fördes under eftermiddagen till Sverige.

Till gränspolisen i Göteborg har han sagt att han heter George och är statslös amerikan, men född 1959 i Kapstaden i Sydafrika.

Han har inga som helst ID-handlingar som styrker det.

Under lördagens förhör ”bättrade” mannen på sin osannolika historia från fredagen. Nu med att han är född av rysk-judiska föräldrar men adopterades bort vid ett års ålder. Han uppgav också att han bott i Israel förutom redan kända boplatser i Sydafrika och USA.

– Vi tar allt han säger med en nypa salt. Möjligen kan förklaringen till att han inte vill berätta något för oss vara att han kan vara utsatt för något hot, att han är rädd helt enkelt, säger Thomas Fuxborg, polisinformatör i Göteborg till TT.

Medtagen och nedkyld

Besättningen på ”Berge Odin” såg den skeppsbrutne på hans märkliga farkost långt ute på havet mellan Skagerrak och Nordsjön, cirka 65 kilometer söder om norska Kristiansand.

Mannen var svårt medtagen och nedkyld, och fick efter räddningsaktionen vård ombord på ”Berge Odin”.

Mannen, som talar god engelska, berättade då att han lämpats överbord från ett brittiskt fartyg. Han uppgav också då att han ville få hjälp av svenska myndigheter.

Fartyget vände på förmiddagen mot Sverige, där mannen överlämnades till svenska myndigheter vid Pater Noster utanför Marstrand norr om Göteborg.

Vid 16.30-tiden gick mannen ombord på den svenska sjöpolisens båt som tog honom till Tångudden.

Sedan kördes han i polisbil till Mölndals sjukhus.

– Han säger att han haft ett pass men kommer inte ihåg nationaliteten. Han säger också att han varit ombord på flotten i tre, fyra dagar. Det kan stämma, han har blåsor och valkar samt en förfrysningsskada på ena foten. Men däremot vill han inte för oss berätta hur han hamnat på flotten, säger Fuxborg.

Inte skadad

Mannen har inga skador som tyder på att han misshandlats tidigare. På flotten hade han endast två plastpåsar med kläder i.

– Däremot säger han att färden började någonstans i södra i Sverige, mitt i natten. Även om han är lite förvirrad efter tiden till havs vet han naturligtvis mer än han vill berätta för oss.

Han söker inte asyl i Sverige.

– Det enda han vill är att komma till New York där han känner folk. Vi ska kontakta den amerikanska ambassaden för att höra om de möjligen känner till honom, säger Fuxborg.

Förhören med mannen ska fortsätta under kvällen.

– Vi behandlar fallet som ett utlänningsärende och tar honom i förvar i avvaktan på avvisning ur riket. Frågan är dock vart vi ska skicka honom, vi vet ju inte var han hör hemma.

Mia Carron, Johan Edling, TT

ARTIKELN HANDLAR OM