Våldsbrotten i skolan ökar

”Oskrivna regeln att killar inte ger sig på tjejer har förändrats”

NYHETER

Skolan är Sveriges största arbetsplats.

Och den vanligaste brottsplatsen för unga.

Nästan hälften av de niondeklassare som utsatts för våldsbrott uppger att det skett i skolan.

Allt fler våldsbrott äger rum i skolan. Det visar en rapport från Brottsförebyggande rådet där niondeklassare har fått svara på frågor om sina erfarenheter om brott.

45 procent av dem som utsatts för våldsbrott uppger att de skett i skolan. Det är en ökning från början av 2000-talet då andelen var 40 procent.

Konflikter på internet

I Stockholm har var fjärde ung person som anmäler brott blivit utsatt i skolan.

Det uppger Citypolisens ungdomsrotel för Svenska Dagbladet. Mellan 20 och 30 procent av brotten har ägt rum i skolan eller på väg till skolan.

– Vi som vuxna skulle aldrig någonsin acceptera att gå omkring i korridoren på vår arbetsplats och vara oroliga för att åka på stryk. Men det är faktiskt vardagen för vissa ungdomar, säger Mikael Jeppson på Citypolisens ungdomsrotel i Stockholm till Svenska Dagbladet.

En allt vanligare orsak till bråken på skolorna uppges vara konflikter som uppstått på chattsidor på internet.

Fler flickor söker hjälp

I Stockholm har ungdomsvåldet ökat. Antalet polisanmälda fall av misshandel där gärningsmannen var under 18 ökade med 90 ärenden förra året, från 456 till 546.

De flesta unga som utsätts för våld är killar. Men andelen tjejer som anmäler och söker hjälp för våldsbrott ökar också.

– Tjejers utsatthet har ökat. De oskrivna reglerna att killar inte får ge sig på tjejer och att tjejer inte begår brott har förändrats, säger Mikael Jeppson till Svenska Dagbladet.

Karin Abrahamsson ([email protected])