Våldtäkt på strippa skakar elitskolan

USA: Två av lacrosse-lagets stjärnor anhållna

1 av 3 | Foto: ap
från välbärgat hem Bakom den fina fasaden bodde en av de misstänkta, Colin Finnerty.
NYHETER

De båda unga männen har vuxit upp i en överklassmiljö - bott i lyxvillor och spelat golf och lacrosse på fritiden.

Nu står de anklagade för att ha kidnappat och våldtagit en kvinna som dansade på en privat fest.

Deras hopp står till en taxichaufför, som kan vittna till deras fördel.

På kvällen den 13 mars var det fest för lacrosselaget Blue Devils vid elitskolan Duke University i Durham i USA. För att fira lite extra hade de unga männen hyrt in två kvinnor som skulle dansa striptease.

Enligt vittnesuppgifter steg stämningen snabbt under kvinnornas uppträdande. Männen blev upphetsade och efter hand allt mer aggressiva, uppger CNN.

De båda kvinnorna ska ha bestämt sig för att lämna festen, men blev övertalade av en av männen att stanna. En person som bor granne med festlokalen såg hur kvinnorna återvände in till festen vid halv ett-tiden på natten.

”Tre män deltog”

Vad som sedan hände är oklart. Men en knapp timme senare kallades polisen till en parkeringsplats inte långt från lokalen. I en bil påträffades en kvinna som sa att hon blivit våldtagen. Övergreppet ska ha pågått i en halvtimme, och tre män var enligt kvinnan delaktiga i våldtäkten.

Rykten om våldtäkten, och spekulationer kring vilka de skyldiga är, har florerat på elitskolan Duke University i över en månad. Tisdagen den 18 april greps två män, 19 respektive 20 år gamla på universitetsområdet.

De riskerar upp till 30 års fängelse om de fälls.

Under utredningens gång har männen, som båda är stjärnor i Dukes lacrosselag, stängts av från skolan. Båda har hela tiden hävdat att de är oskyldiga.

”Ringde efter en taxi”

Deras hopp står nu till en taxichaufför, som skulle kunna ge dem alibi. Männens advokater påstår sig kunna bevisa att en av de nu anhållna ringde efter en taxi redan innan de båda kvinnorna lät sig övertalas att återvända till festen. Taxichauffören säger att han plockade upp två män från festen tjugo minuter efter midnatt.

Åklagaren i fallet, Michael Nifong, vill inte kommentera taxichaufförens uppgifter. Enligt CNN säger han att han har tungt vägande bevisning i målet.

Anklagelserna har lett till att lacrosselaget ställt in sina matcher under säsongen. Lagets tränare har slutat, och nu ska universitetet gå till botten med vad rektor Richard Broadhead kallar ”en tradition av bufflighet och ungdomsfylla” bland spelarna.

Fakta: Lacrosse

Mia Carron