Hårdrockare får bli kontaktfamilj

Mikael Lång: ”Härligt att kommunen gav med sig”

Foto: kaj burman
nej blev ja Mikael Lång och hans familj får efter ett beslut av socialförvaltningen vara kontaktpersoner för utsatta barn i Skellefteå. Tidigare ansåg de att familjen var olämplig eftersom Mikael spelar gitarr i ett hårdrocksband. Barnen på bilden är Ivan, 4, Elise, 7 och lille Elliot, 4 månader som sitter i mamma Maria Lohmans knä.
NYHETER

Hårdrocksfamiljen i Skellefteå kan få bli kontaktpersoner för utsatta barn.

Det har socialförvaltningen i Skellefteå beslutat.

– Härligt att de gav med sig, säger Mikael Lång till aftonbladet.se.

Foto: WWW.SOULREAPER.TK
Mikael Lång i scenmundering.

För en vecka sedan berättade Aftonbladet om Maria Lohman, 33, och sambon och musikern Mikael Lång, 27.

Familjen, med barnen Ivan, 4, Elise, 7 och lille Elliot, 4 månader, ville bli kontaktfamilj för att hjälpa andra familjer.

Men kommunens familjehemsutredare sa nej, med motiveringen att bandet Mikael spelar i anses ha alldeles för ”hemska texter”.

I går hade ledningen för individ- och familjeomsorg vid socialförvaltningen ett möte angående situationen.

Vid samtalen kom man fram till att inte stänga några dörrar för familjen att bli kontaktfamilj.

– Vi vill ha en dialog och jag tror att familjen också är intresserad av det, säger avdelningschef Staffan Näslund till Norra Västerbottens nätupplaga.

"Ingen ursäkt"

Maria och Mikael är lättade över beslutet, men samtidigt besvikna på hur de blivit behandlade.

– Staffan Näslund ringde hit och sa att det måste blivit något missförstånd. Det var inte direkt någon ursäkt, men det är bra att de har ändrat sig, säger Maria.

Familjen överväger att ansöka om att bli kontaktfamilj igen ganska snart.

– Vi gör det för att barnen som behöver kontaktfamilj inte ska drabbas av det som hänt. Det är inte så kul om personer på socialförvaltningen har fördomar mot oss, men det gäller säkert inte alla, säger Maria.

Stort stöd

Efter beskedet om att de inte var lämpliga som kontaktfamilj, har Maria och Mikael känt ett stort stöd från omgivningen.

– De reaktioner som blivit beror nog på att det inte är bara vi som blivit dömda på förhand för att lyssna på hårdrock eller att göra något annorlunda. Därför är det viktigt att säga ifrån, säger Maria.

På Mikaels bands hemsida har inläggen strömmat in.

– Det har blivit stor uppståndelse i hela Sverige verkar det som, och det har skrivits väldigt mycket i gästboken. Två personer tyckte att det var ett bra beslut, medan kanske tusen personer gav oss stöd. Det känns väldigt bra, säger Mikael.

Kommer du fortsätta att spela hårdrock?

– Absolut. Ingen får mig därifrån, säger Mikael.

Tidigare artiklar

Johan Edling