Bråk om vinnande kaffe-

Rätte ägaren fick lyxjeep

NYHETER

En åtråvärd pappmugg har vållat storbråk i kanadensiska St Jerome.

I muggen - såld av en cafékedja som inspirerats av barnboksklassikern ”Kalle och chokladfabriken” - fanns ett vinstmeddelande värt 28 000 dollar.

Föräldrar och lärare i en skola hamnade i dispyt om vem vinsten – en lyxig stadsjeep – skulle tillfalla.

Kaffemuggen innehöll ett vinstmeddelande.

Likheterna med Roald Dahls berättelse om Kalle och chokladfabriken är slående. Cafékedjan säljer visserligen inte gyllene chokladkakor - men likväl kaffe i vinstbringande take away-muggar.

Åtråvärda vinstmeddelanden smygs varje år in i några muggar och de som hittar dem får dela på priser värda miljontals dollar.

Förra månaden hittade en 10-årig flicka en av vinstmuggarna i en papperskorg på sin skola. För att komma åt meddelandet, som fanns dolt under en limmad kant, tvingades hon be en äldre flicka om hjälp. Sen var lyckan gjord - muggen var en vinstmugg och priset en lyxig stadsjeep från Toyota.

Vuxen girighet

Flickorna tog muggen till en lärare - som ringde deras föräldrar, som först kom överens om att dela lika på vinstvärdet.

Det som hände sedan påminner onekligen om det som hände när Kalle och de andra vinnarbarnen släpptes in tillsammans med sina föräldrar i Willy Wonkas chokladfabrik. De vuxna blev giriga.

Och inte nog med att flickornas föräldrar började tjafsa. En anställd på skolan - som hävdar att det var han som köpte och slängde muggen från första början - gav sig också in i kampen. Han anlitade en advokat som övervägde att låta ett DNA-test på muggen avgöra saken.

Vadslagning på nätet

De lokala medierna rapporterade flitigt om kampen och till slut uppstod till och med vadslagning på nätet om vem som skulle få jeepen i slutändan.

Cafékedjan som avgjorde saken valde till slut att ge den till den yngsta flickan - hon som hittade muggen i papperskorgen. Den äldre flickans föräldrar orkade inte bråka mer.

- Om de blir lyckligare av pengar så visst. Jag tror inte man blir det. Jag hade inga förut, och jag var inte olycklig då. Därför orkar jag inte bråka om några nu, säger mamman Nathalie Prevost till nyhetsbyrån AFP.

Karin Henriksson