Björklund vill inte ha nazister i försvaret

NYHETER

TT Halmstad

Försvarsminister Leni Björklund vill inte att det ska finnas några nazister i det svenska försvaret.

– En person som sympatiserar med främlingsfientliga våldsideologier är helt enkelt inte lämplig att göra värnplikten, skriver Leni Björklund i en kommentar.

Foto: mattias carlsson
Försvarsminister Leni Björklund vill inte att nazister ska göra lumpen.

Försvarsministern gav under fredagen en skriftlig kommentar till diskussionen om värnpliktiga nazister i det svenska försvaret.

Nyligen dömdes en 20-årig värnpliktig, som är aktiv nazist, för vapenbrott. Men Björklunds kommentar handlade inte om något enskilt fall.

”Det ryms inga nazistiska värderingar i en verksamhet som ytterst syftar till att med vapenmakt försvara alla svenskar” skriver Leni Björklund.

Den typen av värderingar krockar med försvarsmaktens uppdrag att försvara demokratin både i Sverige och genom internationella fredsinsatser, enligt försvarsministern.

Känslig tjänst

Den 20-årige Halmstadbon gör just nu sin värnplikt som bevakningssoldat på ett mellansvenskt förband. Tjänsten bedöms som extra känslig ur säkerhetssynpunkt. I tjänsten ingår hantering av vapen och att kontrollera in- och utpasseringar.

20-åringen dömdes för vapenbrott i hovrätten efter att ha poserat med en AK4 på en nynazistisk hemsida. Vapnet tillhör hans far, som är hemvärnssoldat.

En värnpliktig som dömts för vapenbrott kan omflyttas. Däremot kan han inte skiljas från sin tjänst på grund av sina politiska åsikter.

”Inte lämplig”

Personal på regementet där 20-åringen tjänstgör talade under fredagen med den värnpliktige. Regementschefen säger till TT att beslut om en eventuell omflyttning kommer att tas tidigt i nästa vecka.

”En person som sympatiserar med främlingsfientliga våldsideologier är helt enkelt inte lämplig att göra värnplikten” säger Leni Björklund i den skriftliga kommentaren. Hon kommer att ta upp en ny diskussion med ÖB och Pliktverket om hur man ”ska kunna se till att det inte blir några fler nazister i det svenska försvaret”.

Lena Gunnarsson/TT