Mordåtalad körde offrets huvud på cykeln

NYHETER

Malmö

Med offrets avhuggna huvud i en väska på cykeln körde en nu 45-årig man tvärs genom Malmö. På fredagen åtalades han och en 47-årig kamrat för mordet i april 2005.

Mordet i missbrukarkretsar kunde avslöjas sedan polisen fått ett anonymt tips strax efter nyår. Under golvet i en garagebyggnad i stadsdelen Videdal påträffades en död kropp som senare identifierades som en 47-årig kriminellt belastad man som varit försvunnen sedan april 2005.

Kroppen var svårt vanställd och huvudet saknades.

En 46-årig man greps och häktades i samband med fyndet. Senare greps ytterligare en man, ett år yngre. Till en början var han misstänkt för skyddande av brottsling och brott mot griftefriden, men båda åtalas nu för mord.

Kroppen gömdes

- De är misstänkta för att gemensamt och i samförstånd ha mördat 47-åringen, säger kammaråklagare Mats Svensson till TT.

Han berättar att den yngre av männen har erkänt att han varit med när offret dödades, men skyller på sin äldre kamrat. Denne nekar och säger sig överhuvudtaget aldrig ha träffat offret.

Fyrtiofemåringen berättar att den döda kroppen först gömdes provisoriskt. När den sedan skulle grävas ned var gropen för liten, varför offrets huvud höggs av. Mannen berättar att han cyklade med huvudet till Limhamn, där det sänktes i närheten av det gamla färjeläget. Han pekade ut platsen och där hittades också huvudet.

Bråk om knark

Åklagaren berättar också att kroppen bär spår av kraftig misshandel. Döden ska ha orsakats av knivhugg mot hjärtat och stora kroppspulsådern. Tidpunkten har kunnat bestämmas till kvällen den 8 april 2005. Motivet ska ha varit bråk om narkotika och en påstådd klockstöld.

Fastigheten där kroppen hittades har länge varit ett tillhåll för missbrukare. Åtskilliga i de kretsarna säger sig också ha vetat om mordet.

- Det här har väl halva Malmö känt till, sade ett vittne vid förhöret, berättar Mats Svensson.

Peter Palmkvist/TT/Lennart Hansson/TT