Skrämmande, löjligt, normlös skola, fel på politiken...

Läsarna ser flera orsaker till problemen i skolorna

NYHETER

Om samhället inte tar sitt ansvar om skolan så kommer problemen som ett brev på posten:

Våldet, vandalismen och socialt utslagna ungdomar.

Här kommer ett urval av dagens inlägg:

"Skrämmande! att det finns en skola som är så pass otrygg. Men framförallt skrämmande med en så enkel politisk lösning. Hur fungerar den i framtiden? Vem ser till att det inte händer igen? -på den nya skolan? Vem tar hand om ungdomarna och talar om för dem vad livet egentligen går ut på?" (Andreas Hansson)

"Så länge slapphet råder både från ansvarig skolchef, rektor och lärare om gränserna i skolmiljön, t.ex att huvudbonad bäres på lektionstid, usel frånvarukontroll och attityder om respektlöshet gentemot klasskamrater så kommer den svenska skolmodellen att duka under." (Lågprio)

"Jag tror att det är viktigt att bryta segregationen. Det är viktigt att de unga invandrare får kontakt med svenska normer och regler. Nu bildas subkulturer i storstädernas alltmera gettoliknande förorter. Är man beroende (bidrag för sin försörjning) så borde man kunna anvisas bostadsort." (Rune)

"Tycker själv, som tonårig invandrare att det är förjävligt.. Det är bra att Sverige tar in invandrare men se till att dom också får vett i sig. Stäng inte in de i te.x. Rosengård utan låta dom komma ut i samhället, förstå hur 2000talet fungerar i Europa/Sverige..osv." (KurdMan)

"Jag tycker det ska bli lag på kameraövervakning och vakter i de skolor som har stora problem. Som denna skola. Utbilda arbetslösa ungdomar/vuxna till vakter/övervakare så får några fler iaf jobb. Några 100-1000 pers får jobb. Ett steg i rätt riktning. Vill se handling! NU!! Vakna Regeringen! NU!! (Henrik)

"Problemenen beror på att den skola vi har idag genererar genuint ointresserade elever! Vad har de att kämpa för? Ingenting! Alla kommer ju in på den linje de vill ändå. Du kan "sitta av" 9 år utan konsekvenser! Våld och skadegörelse skapar lite spänning i en annars trist vardag!" (Måns Hammarbäck)

"Lärare har inte rätt att sätta konkreta gränser (nej, inte aga) och det är tyvär det enda de mest brutala elverna förstår. Att säga "Ok, du får en chans till" gång på gång gör inget. Inte heller hot om betyg, de bryr sig inte." (Johan Ekborg)

Gör något åt det istället

Att stänga ner en skola på grund (vandalism och brott kommer inte att stoppa problemet. De kommer fortsätta någon annanstans, så istället för att stänga ner skolan så kan man väll göra något åt problemet. Och regeln killar slår inte tjejer existerar fortfarande i stor utsträckning

(Viktor Månsson

"Under dagens fråga finns det möjlighet för föräldrar och elever att svara på om det känner sig rädda/oroliga i skolan. Men lärarna då, det borde finnas ett alternativ för dem också. Mycket våld och hot om våld riktas mot just lärarna, de får inte glömmas bort i den här debatten!"

(Brita Ahlenius)

Björn Morian

ARTIKELN HANDLAR OM