Rojalister firade sin drottning

Elisabeth II uppvaktades av tusentals på sin 80-årsdag

Foto: KIRSTY WIGGLESWORTH/AFP
Mängder av undersåtar fanns på plats vid Windsor för att gratulera drottning Elizabeth på 80-årsdagen.
NYHETER

I väntan på sin ”officiella” födelsedag i juni hade Elizabeth II tänkt fira 80-årsdagen i hemmets lugna vrå. Men en massiv uppslutning av lyckönskare fick ut den brittiska monarken på en nästan timslång promenad genom Windsor

Drottning har hon vid det här laget varit i 53 år, en av de längsta regenttiderna sedan Vilhelm Erövraren steg i land för att inta tronen 1066. Ändå är tydligen det kungliga hushållet ännu inte fullständigt – i år hade hon av Tony Blairs regering önskat sig en teservis från anrika Spode, och det fick hon så klart, meddelar Blairs stab.

Hallonrött?

Till 80-årsdagen har hon också mottagit 20000 lyckönskningskort av den gammaldags fysiska varianten, och 17000 i elektronisk form via födelsedagssajten Queen80. ”Jag är mycket rörd av det ni har skrivit, och vill uttrycka min tacksamhet till er alla för att ha gjort denna dag till en så speciell dag för mig”, svarade hon på internetplatsen.

Bycentrum i slottet Windsors skugga väster om London var fullsmockat av rojalister på fredagen, så många att hälsningspromenaden fick förlängas till nästan en timme, längs samma rutt där sonen Charles åkte Rolls-Royce efter att ha gift sig med Camilla förra året.

De lärde tvistade om drottningen bar hallonrött eller rosa när hon plockade åt sig bukett efter bukett, avslappnat språkande med lyckönskare från England och hela världen. Majoriteten av de tillresta verkade vara äldre, men en och annan ung manlig beundrare fanns också på plats.

– Ingen av mina vänner ville komma, men jag tycker att hon är jättesnygg för sin ålder, eller hur? sade 17-årige Chris Foskett till BBC.

Avvaktar sommaren

De vanligtvis så festglada brittiska medierna låg relativt lågt på fredagen, som bara var del ett i födelsedagskalendern. Elizabeth har också en ”officiell” sommarfödelsedag, i år den 17 juni, en tradition för att säkerställa bästa bemötande från lynniga brittiska vädergudar. Först då blir det flyguppvisning över Buckingham Palace, pampiga parader och hela det sedvanliga ståhejet inne i London.

The Guardian, ett av republikanernas husorgan, nöjde sig på fredagens förstasida med ett utdrag ur Jonathan Freedlands krönika: ”Låt oss lyckönska drottningen på födelsedagen. Och, när hon en gång är borta, låt oss begrava denna löjliga institution”.

Det kan dock dröja: Elizabeth verkar fast besluten att slå Victorias rekord som Storbritanniens långvarigaste monark. Victoria satt i nästan 64 år 1837–1901, vilket skulle innebära att det inte blir tronskifte förrän sisådär år 2017.

Drottning Elizabeth har regerat i 53 år

Henrik Samuelsson/TT