Dyrt, dyrare - Apoteket

Här betalar du mycket mera än i vanlig affär

NYHETER

Vill du handla riktigt dyrt? Gå till Apoteket.

Där är tampongerna, tandkrämen och Samarin dyrare än i livsmedelsaffären.

Foto: ROBERT EKEGREN/SCANPIX
HÖGRE PRISER Aftonbladets undersökning visar att produkterna på Apoteket kostade mellan 13 och 14 procent mer än på Ica och Coop Forum.

Aftonbladet jämförde priserna på tio varor från Apoteket och två vanliga livsmedelsbutiker i Stockholm. Klart dyrast: Apoteket.

För vissa varor, som trosskydden, handlar det om någon krona. För andra är skillnaden betydligt större.

Dubbelt så dyrt

Tampongen Ellen, till exempel, kostar nästan dubbelt så mycket på Apoteket som i livsmedelsbutiken.

I genomsnitt var Apoteket 13 respektive 14 procent dyrare än de två livsmedelsbutikerna.

Prisskillnaderna förklarar bolaget med att man köper in mindre volymer än livsmedelsjättarna, och därför har högre inköpspriser.

Men trovärdigheten hos statliga Apoteket bidrar också till att höja priserna.

Monopol på recept

-En del produkter är av den karaktären att kunden vill ha rådgivning. Det kan man få på Apoteket och därmed är man beredd att betala ett högre pris, säger Apotekets kommunikationsdirektör Thony Björk.

Apoteket har monopol på att sälja receptbelagda och receptfria mediciner. Hudkrämer, tandvårdsprodukter och liknande säljs däremot i konkurrens med andra butiker.

Ett dotterbolag till Apoteket har startat en ny butikskedja, Apoteket shop. Där säljs bara egenvårdsprodukter. Satsningen har kritiserats av handeln, som menar att butikskedjan är ett sätt att ligga före i konkurrensen om monopolet på receptfritt avskaffas.