Polisförbundet: Lägg ner närpolisen

NYHETER

Lägg ner närpolisen eller satsa mer helhjärtat. Kravet kommer från Polisförbundet som hävdar att de flesta närpoliser inte kan göra sitt jobb.

Det bästa vore att lägga ner närpolisverksamheten, tycker Polisförbundet, som på lördagen presenterade en undersökning som visar att tre av fyra närpolischefer inte anser sig ha möjlighet att utföra ett bra jobb i utsatta bostadsområden.

Samtidigt har antalet närpoliser minskat i två av tre närpolisområden de senaste tre åren, visar undersökningen. 171 närpolischefer landet runt har intervjuats.

Enligt Polisförbundet finns det ingenting i dag som tyder på att närpolisverksamheten kommer att fungera. Trots regeringens satsning på 1000 nya poliser varje år är det alldeles för få av dem som arbetar med närpolisarbete.

Att det blivit så beror på Rikspolisstyrelsens och polismyndigheternas olika projekt. Ett exempel är den nyligen presenterade trafikstrategi som innebär att alla poliser i yttre tjänst ska arbeta med trafikbrott.

”Självklart är det viktigt att även trafikbrott bekämpas. Men det går inte att blunda för att den satsningen i praktiken innebär att det skapas än mindre utrymme för närpolisarbete”, säger Polisförbundets ordförande Jan Karlsen i ett pressmeddelande.

Han anser att det förmodligen är bättre att den nuvarande närpolisverksamheten läggs i graven.

”Det kan aldrig vara meningsfullt att satsa halvhjärtat på någonting. Det naturliga vore i stället att skapa en medborgarnära polisverksamhet, som redan från start får reella möjligheter att verka”.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM