Leif Silbersky: Han har levt under stor psykisk press

Hagamannens advokat efter erkännandet

NYHETER

Efter att ha nekat till alla anklagelser valde Hagamannen idag att erkänna sex av fallen.

– Han har levt under stor psykisk press. Därför valde han att berätta, säger Hagamannens advokat Leif Silbersky till aftonbladet.se.

Foto: THOMAS JOHANSSON
"Han var oerhört lättad över att få berätta", säger Hagamannens advokat, Leif Silbersky, efter erkännandet på lördagen.

Advokat Leif Silbersky begärde efter diskussioner med sin klient i torsdags att 33-åringen skulle förhöras på nytt och tillsammans med åklagaren Annika Öster sattes tidpunkten till lördagen. Under förhöret erkände mannen sex överfall på kvinnor.

– Han var oerhört lättad över att få berätta. Han har levt under en enormt stor psykisk press och nu kände han att han ville berätta allt vad han kom i håg och mindes av de här aktuella åren, säger Leif Silbersky till TT.

Fullständigt erkännande

Silbersky tror att det rör sig om ett fullständigt erkännande, alltså att 33-åringen erkänner alla överfall som han gjort sig skyldig till.

– Jag har ingen anledning att tro något annat än att han nu berättat allt han anser sig kunna berätta utifrån de minnesbilder han har.

Fallet med Hagamannen har fått en oerhörd stor uppmärksamhet och enligt Leif Silbersky finns det fler aspekter som gör det unikt.

– Jag har hållit på i 44 år men jag har aldrig upplevt att en person som varit så socialt väletablerad, så omtyckt i alla kretsar och så begåvad kunnat leva ett sådant här dubbelliv. Jag är förvånad och jag hoppas vid gud att herrar medicinare kan ge mig ett svar på hur någon kan leva på det här sättet. Det är självklart att det är aktuellt med en stor rättspsykiatrisk undersökning, det är både jag och åklagaren överens om och det vill han själv också.

Vädjar till massmedia

Leif Silbersky vädjar till massmedierna att de efter lördagens erkännande tar hänsyn till övriga inblandade.

– Det finns en sambo, det finns två små barn, det finns föräldrar och det finns målsäganden som kan ta enorm skada om man blir för närgången i den massmediala bevakningen. Nu måste medierna verkligen ställa upp på de etiska regler som finns.

Tidigare artiklar:

Johan Edling, TT