”Lejonet bet efter nacken”

Vittne: 63-åringen räddades av sin jacka

1 av 3 | Foto: privat
före attacken Sture Strömblads egna bilder från safarin. Han sambo (till höger) hamnade underst när lejonet gick till attack.
NYHETER

Den 63-åriga kvinnan som angreps av ett lejon räddades av - en jacka.

-Hon fick låna min jacka och den hade en kapuschong hoprullad i kragen. Den kunde lejonet inte bita igenom, säger Sture Strömblad.

Attacken från den unga lejonhonan på safarin i Tanzania kom fullständigt oväntat.

-Man har inte sett lejon där på tre år, säger Sture Strömblad.

När lejonhonan anföll stod den 63-åriga kvinnan tillsammans med en annan av de svenska kvinnorna. Båda slogs till marken. Den yngre av dem hamnade under djuret som började slå och bita på den 63-åriga kvinnan.

Bet efter nacken

-Lejonet bet efter nacken eftersom kvinnan låg på magen. När lejonhonan inte lyckades bita igenom kapuschongen började hon bita på ryggen. Kvinnan hade lånat jackan för det var mycket mygg där.

-Jag fick tag på en halvrutten gren. När jag slog lejonet i huvudet gick den sönder.

-Samtidigt började Ove Brynervall slå på lejonet. Det var hans sambo som låg under lejonet.

- Reseledaren skrek och sparkade på lejonet. Lejonet lyfte plötsligt på huvudet och röt åt oss och det var ett ljud jag sent kommer att glömma, säger Sture Strömblad.

Det var då en av chaufförerna kom rusande med en stor domkraft och slog den i huvudet på lejonet ett par gånger. Då gav hon upp och lunkade tillbaka in i savanngräset.

-Jackan, chauffören och domkraften räddade hennes liv, säger Sture Strömblad.

Han bor i Göteborg och var tillsammans med sin fru med på resan där den 63-åriga kvinnan från Linköping blev överfallen av lejonhonan.

-Det var i nationalparken Manyara det hände. Vi var tolv svenskar plus reseledaren och vi åkte i tre jeepar på en safari.

-Vi kom fram till en bäck som svämmat över på grund av allt regnande och de två första jeeparna fastnade i gyttjan. De grävde ner sig så att bilarna hängde på chassiet, golvet, säger Sture Strömblad.

"Aldrig hänt tidigare"

Researrangör var Fritidsresors Temaresor.

-Det har aldrig tidigare hänt en sådan här olycka. Egentligen får ingen lämna jeeparna under färderna men det var ju exceptionella omständigheter.

-I grunden är det en försäkringsfråga om ersättning och detta utreds nu, säger Jim Hofverberg, press-

talesman för Temaresor.

Den 63-åriga kvinnan mår i dag bra, är i det närmaste återställd men vill inte prata mer om händelsen.

Tidigare:

Per-Iwar Sohlström