Dagens namn: Severin, Sören
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Experterna: Därför erkänner han

    Varför kom erkännandet nu? Tror ni att han erkänt allt?

Aftonbladet har pratat med tre experter - Ulf Åsgård, psykiater och expert på gärningsmannaprofiler, Elisabeth Kwarnmark, psykoterapeut och en av landets ledande behandlare av sexualbrottslingar, och Markus Grundtman, kriminolog.

Tror du att han erkänt alla de brott han begått, eller finns det fler?

Ulf Åsgård

En gärningsman lägger nog alla korten på bordet, när han bestämt sig för att erkänna. Men samtidigt kan man inte utesluta ytterligare erkännanden, allt eftersom utredarna pressar honom om de andra fallen. Det kan ju också vara så att han inte minns alla brott han begått.

 

Eilsabeth Kwarnmark

Ingen aning.

 

Markus Grundtman

Han har troligen blivit överväldigad av bevisen och erkänt. Han har väl inget intresse av att erkänna annat som han inte har anklagats för.

 

Varför erkänner han nu?

Ulf Åsgård

Erkännandet var ganska väntat. Och tidpunkten för det också. En månad är ungefär den tid det brukar ta att bearbeta misstänkta.

 

Eilsabeth Kwarnmark

Jag vet inte, men jag tror någonstans att det måste vara en lättnad för honom att det är över. Det är positivt att han erkänner nu för en framtida rehabilitering. Han orkade väl inte upprätthålla dubbelnaturen längre.

 

Markus Grundtman

Det brukar vara så att de flesta skyldiga erkänner efter ett tag. Polisens förhörsteknik ger oftast resultat.

 

Hur stor betydelse tror du sambons besök haft för erkännandet?

Ulf Åsgård

Hennes besök har sannolikt haft väldigt stor betydelse. Hon har stöttat honom och efter besöket kände han säkert att det skulle vara svårt att se henne i ögonen igen om han fortsatte neka.

 

Eilsabeth Kwarnmark

Svårt att säga, men det är klart att det har haft betydelse. Förhoppningsvis har hon sagt något som fått honom att erkänna. Det är ofta svårare att erkänna om de anhöriga vill upprätthålla bilden av att man är oskyldig.

 

Markus Grundtman

Ingen aning, jag känner inte till deras relation.

 

Vad anser du om Hagamannens dubbelnatur?

erkännandet?

Ulf Åsgård

Verkligheten är komplicerad. Det finns många gärningsmän som smälter in bra i samhället. Det är en förutsättning för att de ska kunna hålla på så här länge.

 

Eilsabeth Kwarnmark

Det här är inget ovanligt även om det är ett extremt fall i vårt land. Man kan i vardagslivet vara en snäll och vänlig person som en kompensation för den mörka sidan där övergreppen finns.

 

Markus Grundtman

Han har varit lyckosam i sin dubbelnatur eftersom ingen av hans nära har lyckats se igenom honom, ingen i hans omgivning har ju anmält honom.

SENASTE NYTT

Nyheter

Visa fler
Om Aftonbladet