Säpo utreder Osynliga partiet

NYHETER

Gruppen pekas ut för fler än tio politiska attentat.

Nu tar Säpo över utredningen av Osynliga partiet.

- Jag har inga kommentarer, säger SVT-vinnaren Petter Nilsson som synts i täten för gruppen.

Attackerna har skett främst mot centerpartiets lokaler runt om i Sverige. Men även arbetsförmedlingar och polishus har drabbats.

Fönster har krossats med gatsten, slagord har målats med sprayfärg och färgbomber har kastats mot fasader.

Nu ska Säpo kartlägga den grupp som kallar sig Osynliga partiet och som tagit på sig ett tiotal olika attacker.

Säpo befarar att vålden kan trappas upp inför riksdagsvalet i höst.

– Brotten så här långt är enskilda skadegörelser. Men ytterst handlar det om att sätta sig över demokratin, att väcka opinion för sina frågor genom att använda utomparlamentariska metoder eller våld för att nå sina politiska syften, säger Säpos informationsdirektör Anders Thornberg till TT.

Enligt Thornberg har man redan en bra aning om vilka som ingår i Osynliga partiet.

– De är ofta på den yttersta vänsterkanten, de här autonoma grupperna. Och det är det oftast samma personer som förflyttar sig mellan olika frågor och olika kampanjer, så det är ju som regel inte helt okända människor för oss. Det är också ofta väldigt unga människor.

– De får självklart bedriva sina politiska kampanjer, men vi måste ingripa när de tar till metoder som ligger utanför demokratins spelregler.

En av de som tidigare pekats ut är Petter Nilsson, 23. Han vann SVT-såpan ”Toppkandidaterna” och skänkte 100.000 kronor av vinnarpengarna till Osynliga partiet.

Gruppen bildades vid ungsyndikalisternas landsmöte i Göteborg i januari.

edan dess har även den autonoma gruppen "Förenade pendlare", som bildades i samband med de vilda strejkerna i Stockholms tunnelbana i vintras, anslutit till rörelsen.

Den gruppen har Petter Nilsson, 23, varit med och bildat.

- Jag har inga kommentarer till det här, sa Petter Nilsson på söndagen när aftonbladet.se frågade hur han ser på att Säpo nu kartlägger Osynliga partiet.

Centerpartiet krävde i slutet av förra veckan att SVT återtar prispengarna om det verkligen visar sig att Osynliga partiet ligger bakom attentaten.

Caroline Olsson