”George” från flotten ljuger

Mysteriet tätnar: Polisen tror att han kan vara hotad

Foto: SCANPIX, THOMAS JOHANSSON
”George” hittas ensam på en flotte i Skagerrak, han vacklar och är märkbart tagen när han räddas. Han säger sig ha flutit omkring på havet i tre eller fyra dygn men läkaren som undersökte honom tror inte på den fantastiska historien.
NYHETER

GÖTEBORG

Mannen som räddades från flotten ljuger om hur länge han legat i vattnet.

Men vem lämnade honom där – och varför?

Mysteriet tätnar.

Mannen hävdade att han klamrat sig fast på sin flotte i det femgradiga vattnet i tre–fyra dygn. Han upptäcktes av besättningen på norsk­a gastankern Berge Odin i förrgår morse.

– Omöjligt. Han hade legat där mindre än ett dygn, sa kapten Frank Simonsen efteråt.

Bättrade på sin historia

– Man överlever max 12–14 timmar med de väderförhållanden som rådde, säger den läkare som behandlade mannen – och som gjort lumpen som kustjägare.

Den okände bättrade på sin historia under polisförhören i går. Polisen tar den med en stor nypa salt.

– Han säger att han är född 1959 av ryskjudiska föräldrar, att han adopterades bort som ettåring och att han har vuxit upp i Kapstaden, säger polisens talesman Thomas Fuxborg.

Kallar sig George

Enligt egen utsago är mannen statslös. Han kallar sig George Williams och påstår att han bott i bland annat Israel, USA och England. Han talar engelska med brittisk accent – och tysk eller holländsk brytning.

– Han säger att han sökt permanent uppehållstillstånd i USA på den amerikanska ambassaden i London, säger Thomas Fuxborg.

Robert Hilton, pressattaché på USA:s Stockholmsambassad, säger:

– Han kan ha ansökt om ett så kallat ”green card” (arbetstillstånd) men det är inget som ambassaden skulle yppa något om.

Vågar inte berätta

Polisen tror att mannen kan vara utsatt för något slags hot. Därför vågar han inte berätta vem eller vilka som slängde honom och flotten överbord. Men han har uppgett att han befunnit sig på ett engelskt fartyg.

I dag fortsätter förhören med honom.

Mannen hittades i västra Skagerrak, mellan Norge och Danmark.

Det är ett av de mest trafikerade farvattnen i Europa.

Kerstin Danielson

ARTIKELN HANDLAR OM