Gudfadern vill gifta sig

Har två barn med okänd kvinna på Sicilien

NYHETER

ROM

I 40 år har Saveria Palazzolo, 61, levt med maffians gudfader. Och de har två barn ihop.

I går fick hon veta att Gudfadern vill gifta sig med henne.

I fängelset har Gudfadern Bernardo Provenzano, 73, förhörts av åklagarna för första gången. På frågan om han var gift, svarade han:

-För mitt samvete är jag gift - men inte för myndigheterna.

Först nu när många livstidsstraff väntar honom vill han gifta sig på riktigt.

Bernardo träffade skjortsömmerskan Saveria i början av 60-talet.

Den som presenterade dem för varandra var don Tano Badalamenti, legendarisk Gudfader. Några år senare skulle Bernardo ta hans plats.

En dag i början av 1970 försvann Saveria från sin bostad. Sedan var hon officiellt försvunnen i 13 år, till den 15 juni 1983. Den dagen dök hon upp på kommunkontoret i Corleone som om ingenting hänt. Hon ville bli mantalsskriven igen.

Vigseln är ogiltig

När tjänstemannen frågade henne varifrån hon kom, svarade hon:

-Jag har funnits i Palermo. Men jag var aldrig med i folkbokföringen.

Under flykten hade hon fött två söner. Många hävdar att hon troligen gifte sig i hemlighet hos någon präst. Men den vigseln godkänns inte av den italienska lagen.

Har alltid haft kontakt

Det kan vara förklaringen till att Provenzano säger att han är gift för sitt samvete.

I en polisrapport beskrevs hur Saveria fram till 1972 saknade ägodelar. Men därefter, under bara fem månader, köpte hon fastigheter för en kvarts miljon kronor.

Under alla dessa år har de alltid haft kontakt. Han har skrivit från sina gömställen. Då och då har de mötts beskyddade av någon maffiamedlem.

I dag svarar Saveria i en intervju i tidningen La Repubblica på frågan - vem är Bernardo Provenzano?

-Fråga vem ni vill här i Corleone. Svaret blir alltid detsamma: "Bernardo Provenzano är en man som alltid arbetat. Han slet med hackan på fälten ända tills han blev oskyldigt anklagad. Sedan har han och jag alltid utpekats för hemska saker."

Stolt över familjen

-Jag tror bara på den himmelska rättvisan. Männi-skans rättvisa tror jag inte längre på.

Hon säger sig vara stolt över sin familj. Den yngste sonen Francesco Paolo är 18 och studerar på universitetet i Palermo. Hans bror Angelo är 7 år äldre. Han hade högsta betyg i sin universitetsexamen och fick ett stipendium att fortsätta studierna i Tyskland. Där undervisar han i italienska.

-Se själva på oss - ser vi ut som seriemördare? säger Saveria Palazzolo.

Polisrapporterna berättar något helt annat. Tusentals dokument bevisar maffians kontroll över Sicilien och stora delar av den italienska ekonomin.

Och så finns det de mördade: domare, åklagare och poliser.

Åke Malm