Drogade ned 17-åring och lämnade henne att dö

24-årig svensk ställs inför rätta i Finland

NYHETER

Helsingfors

Rättegången mot en 24-årig svensk man som misstänks ha dödat en 17-årig flicka i Finland inleddes i Borgå tingsrätt på måndagen.

Svensken åtalas på flera punkter, bland annat dråp, sexuellt utnyttjande av barn och grov misshandel. Mannen bestrider åtalet.

Den 17-åriga flickan hittades död i skogen på Emsalö i Borgå i början av september förra året. Den åtalade hade enligt åklagaren förmått offret att inta en stor mängd läkemedel och lämnat henne att dö. Kroppen hittades senare av bärplockare.

Offret och den åtalade 24-årige svensken hade känt varandra i flera år. Svensken åtalas bland annat för att ha misshandlat och utnyttjat den då 15-åriga flickan sexuellt våren 2004 på färjan mellan Sverige och Finland.

Enligt åtalet hade 24-åringen strypt offret så att hon förlorat medvetandet och sedan haft samlag med henne. Häradsåklagare Anssi Hiivala baserar sin bevisföring på ett stort antal vittnesmål.

Vittnen berättade bland annat att offret inte hade några självmordsplaner och att hon trivdes med sitt liv. De avskedsbrev som hon skrivit och som var adresserade till den åtalade skrevs dessutom då svensken alltjämt var i Finland tillsammans med flickan.

Totalt sex dagar har reserverats för rättegången.

Patrik Edman/TT

ARTIKELN HANDLAR OM