”Jag älskar varje sekund av mitt träningspass”

1 av 2 | Foto: <rod>Läsarbild</rod>/Susanne Ali
Dmitry Saveliev vinnare i Championship of Petersburg 2006.
NYHETER

Dmitry Saveliev är tungviktare och kampsportmästare i Ryssland. Han är 25 år gammal och har redan svartbälte inom KyokushinKai Karate. Saveliev har vunnit flera priser, allt från Unarmed selfdefence till kampsport.

Han kom att studera KyokushinKai 1996. Innan dess tillbringade han fritiden med att utöva Wushu och Shotokan karate, så han var redo att börja studera konsten inom KyokushinKai. Det finns en anledning till varför han började med kampsport. Som barn gillade han hård träning och han hamnade alltid i bråk med jämnåriga. Med ett leende säger han att han kanske hade lite hög aggressionsnivå av något slag.

De kampsportstävlingar som Saveliev har varit med i, har varit i Ryssland. Han hoppas på att gå vidare till Championchip of Great Britain i höst. Han tränar mycket för sig själv, men ibland blir han tränad av sin organisationschef Igor Peplov, världsmästare inom kampsport 2002. Men han blir oftast tränad av Victor Lutinsky, kampsportmästare av Ryssland 1997. Saveliev ser upp till sin tränare Igor Peplov och när de tränar tillsammans ger han sitt bästa vilket gör honom till en effektiv kampsportselev. Saveliev har graderat till svart bälte en gång och därmed nått till första dan. I höst ska han gradera till andra dan, vilket han ser fram emot.

Jag frågar honom vad det är som driver honom och vad det är han får ut av det han gör och han svara mig ganska lugnt med ett leende:

– Mitt svar är väldigt enkelt. Jag har vänner, jag får uppleva intressanta äventyr, jag ser nya ansikten, skaffar mig nya relationer som din och min nu. Jag har ett jobb, jag har vinnarpokaler som jag är väldigt stolt över och pengar som jag tjänat och mycket mer. Jag vill se mitt folk bli mästare på många tävlingar. Och jag vill hjälpa till att utveckla vår organisation till en högre grad i vårt samhälle. Jag vill framförallt studera mer av KyokushinKai. Kanske kommer jag att gradera till tredje dan, men det är många drömmar jag har på gång, som du kan se.

I Ryssland måste man göra lumpen i tre år när man fyller 18, men bara om man inte är studerar vid Universitet. Dmitry Saveliev gillar inte armén så han är studerande. Han har kandidatexamen inom biologi och examen inom psykologisk utbildning. Just nu går han igenom anställningsprov i Universitetet. Han jobbar i IT-företag där de installerar och uppdaterar program och han har ett fritt schema vilket gör att han kan jobba hemifrån. Han jobbar också vid två olika Universitet där han jobbar som gymnastiklärare till studenter som studerar KyokushinKai.

– Jag tjänar inte mycket på det, men jag älskar varje sekund av mitt träningspass än det första jobbet, säger Saveliev.

KyokushinKai organisationen startades 1992 i Sankt Petersburg av Arkadi Motorichev som har svartbälte 4 dan (har graderat till svart bälte fyra gånger). De har en stor träningssal, en dojo. Längs bort i dojon hänger det en bild på Masutatsu Oyama, grundaren till KyokushinKai 1954. De är många som tränar där, både juniorer och seniorer. Det är inte många tjejer som tränar inom kampsport. Av alla tränare är det 30–40% som är tjejer och man vill ändra på det så att flera intresserar sig. De flesta som tränar KyokushinKai är studenter från Universitetet och många av dem är med på tävlingar. Det är inte många tjejer som gör som killarna och tävlar, de är där för att hålla sin fysiska form.

När jag frågar honom om han har tid för avkoppling eller liknande säger han att han som sportsman inom kampsport aldrig har tillräckligt med tid att tillbringa den med en flickvän, men många sportsmän har flickvänner.

– Jag har inte råd med en sådan lyx på grund av tiden, säger han med en axelryckning.

– Men jag har en massa tid för vänner eftersom de flesta jag känner tränar med mig.

Historien om KyokushinKai

”Kyoku” betyder ytterst, ”shin” betyder sanning eller verklighet och ”kai” sammanslutning eller att ansluta sig till. Fritt översatt blir Kyokushinkai ”Den yttersta sanningens sammanslutning”.

Man kan tävla i karate men det är ingen sport utan en kampkonst som går ut på att försvara sig själv. Det är viktigt med disciplin, något som man håller hårt på. Disciplin utvecklar även psyket vilket är en mycket viktig del av Kyokushin karate.

Grundaren Sosai Masutatsu Oyama gav en vägledning till hur man ska leva och träna i uttrycket ”Osu no Seishin” som betyder ungefär: Vilja till tålmodighet. Kort förklarat innebär det att alltid göra sitt bästa, att ha en vilja att uthärda och inte ge efter, utan man ska nå gränsen för vad man klarar och sedan pressa sig själv lite till.

Detta gör att det är både psykiskt och fysiskt jobbigt att träna Kyokushin, men samtidigt så får man väldigt mycket tillbaka om bara viljan finns där.

Osu no Seishin gäller för övrigt inte bara under träning vilket gör att Kyokushin kan sägas vara mer av en livsstil.

Foto: <rod>Läsarbild</rod>
Susanne Ali.

Läsarartikel

Susanne Ali (Orange bälte i KyokushinKai karate.)