Explosioner skakade turistort i Egypten

Många skadade och döda i terrordåd - UD söker svenskar i området

Foto: Reuters
Badorten Dahab i Egypten skakades av tre explosioner vid 19-tiden på måndagen. Minst 20 personer omkom och ett 100-tal skadades i attacken.
NYHETER

Bomberna detonerades utan varning mitt i turistkvarteren i dykparadiset Dahab.

Minst 23 människor dödades och fler än 60 skadades i attackerna.

Svensk UD-personal finns nu på plats för att hjälpa svenska turister i området.

Karta: PATRIK LINDVALL

Tre danskar finns bland de skadade i Dahab, varav en har allvarliga skador, enligt danska utrikesdepartementet.

Svenske konsuln Svante Liljegren kom på tisdagsmorgonen fram till Dahab.

- Våra nordiska samarbetskollegor har besökt sjukhus och gått igenom listor över skadade, och de uppgifter vi har fått är att det inte finns svenskar med på listor över döda och skadade, sade Svante Liljegren till TT.

Han utesluter inte att det ändå kan finnas drabbade svenskar och han kommer själv under tisdagen att besöka sjukhus, bårhus och olika myndigheter.

Han gissar att det kan ha funnits drygt ett dussin svenskar i Dahab, men understryker att det kan vara svårt att ange en korrekt siffra eftersom Dahab är populärt resmål bland ryggsäcksturister.

– Jag har under natten varit i kontakt med tre svenskar som bor i Dahab. Ingen av dem har hört talas om eller sett någon svensk som skulle ha drabbats, säger han.

Många turister

Enligt lokal polis inträffade tre explosioner vid 19-tiden lokal tid på måndagen i stadsdelen el-Masbat, den äldre delen av turistorten Dahab på östra sidan av Sinaihalvön i Egypten.

Enligt Egyptens president Mubarak handlar det om en terrorattack, men ingen hade ännu sent på kvällen tagit på sig skulden för dåden, rapporterar egyptiska nyhetsbyrån Mena.

Det var på kvällen oklart om attackerna var självmordsdåd.

Minst en av explosionerna drabbade el-Khaleeg Hotel, men även restaurang Nelson och kafé Aladdin pekas ut, liksom en marknad för turister.

Israels ambassadör i Kairo uppger att en av bomberna detonerade vid en polisstation.

I området finns mängder av butiker, restauranger, hotell och pensionat.

Ambulanspersonal uppger att många är utländska turister.

Svenska UD inkopplat

Den före detta beduinbyn vid Akababukten är speciellt populär bland ungdomar, dykare och ryggsäcksturister. Dahab är också resmål för svenska språkresor för studenter som läser arabiska.

Svenska ambassaden i Kairo beslutade på måndagskvällen att skicka ner personal till Dahab.

– Efter att vi kontaktats av svenskar i området har vi bestämt oss för att åka ner till Dahab, säger Svante Liljegren, som åker från den svenska beskickningen.

Även de andra nordiska ambassaderna skickar personal till området.

De svenskar som Liljegren varit i kontakt med har funnits i direkt närhet till katastrofområdet, säger Liljegren.

UD hade hade vid 23-tiden inga uppgifter om att svenskar skadats eller dödats i attackerna. UD hade enligt Petra Hansson på UD:s pressjour inga uppgifter om saknade svenskar.

– Vi går på de tips vi får in i väntan på att vår man från ambassaden kommer fram till Dahab, säger Petra Hansson till aftonbladet.se. Alla svenskar vi fått namn på hittills har visat sig vara oskadda.

"Väller upp rök"

- Det kommer rök från området och folk springer åt alla håll och kanter, sa ett ögonvittne till nyhetsbyrån Reuters direkt efter attacken.

Andra vittnen berättar om stor förödelse och svårt skadade människor.

- Jag hörde tre kraftiga smällar. Det blev kaos, folk är chockade och många började gråta. Det är kaos här just nu och krossat glas ligger överallt, säger ögonvittnet Paul McBeath till brittiska Sky News.

- Det är fullt av turister här och många kommer från Europa.

Dahab är populärt även bland ryska turister. Många egyptiska turister befinner sig också i Dahab i samband med en pågående femdagars egyptisk helg då många är lediga.

Israel beslutade efter attacken att stänga gränsövergången vid Taba och höja säkerhetsläget.

Caroline Olsson, Daniel Wiklander, TT